Sverige
14 december 2022 20:42
Ridsportplus

Hästar lärde sig inte byten – hästägare och utbildare i tvist

FörlikningHästägaren var missnöjd med utbildningen av sina två hästar och stämde den välkända dressyrhästutbildaren, som även är Grand Prix-ryttare och tränare. Nu har parterna enats om en förlikning.

Hästar lärde sig inte byten – hästägare och utbildare i tvist
Inlärningen av galoppombytena gick inte som planerat. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En hästägare och en välkänd dressyrhästutbildare har enats om en förlikning där den senare ska betala hästägaren 125 000 kronor. Detta efter att hästägaren varit missnöjd med utbildningen av sina två hästar och stämt utbildaren, som även är Grand Prix-ryttare och tränare.

    Hästägaren lämnade första hästen hos dressyrhästutbildaren för vidareutbildning i januari 2017. Hästen hade förvärvats sommaren 2016 som dressyrhäst till dottern som skulle övergå från ponny till häst. Hästen hade tidigare varit fälttävlanshäst men skulle omskolas till dressyrhäst.

    Problem med galoppombyten

    Enligt hästägaren hade hästen ”en del goda resultat i Msv C”, men den hade problem med galoppombyten. Dessutom saknade dottern tillräckligt erfarenhet för att klara av hästen. Mor och dotter bedömde att ”en duktig ryttare” som dressyrhästutbildaren i fråga skulle kunna lära hästen att göra galoppombyten.

    Dressyrhästutbildaren åtog sig jobbet och bekräftade enligt stämningen att ”det inte skulle bli några problem att lära hästen galoppombyten” men att det skulle ta tid. 

    Arbetet fortskred och dressyrhästutbildaren utlovade enligt hästägaren att hästen skulle starta i Msv B under hästen 2017. Några starter blev dock inte av, inte heller den inplanerade starten i maj 2018.

    En vecka innan tävlingen i maj frågade dressyrhästutbildaren om hästens tänder behövde kontrolleras i samband med att en veterinär skulle undersöka andra hästar i stallet. Hästägaren svarade ja men fick sedan veta att hästen inte kunde tävla då den blivit sederad i samband med undersökningen. Detta då det var karenstid på sederingen. Hästägaren blev mycket besviken och menade att det var dålig planering.

    Ny häst som inte kunde byten

    Sommaren 2017 förvärvade hästägaren ytterligare en häst som tävlats med blandade resultat och var kvalad till Msv B. Även denna häst behövde vidareutbildas och lära sig galoppombyten, och överlämnades till dressyrhästutbildaren i september 2017.

    Utbildaren sa att det var en mycket fin häst men att den var dåligt riden och outbildad. Samtidigt framförde dressyrhästutbildaren enligt hästägaren att den första hästen skulle kunna gå dressyrtävlingar motsvarande Grand Prix.

    Hästägaren var noga med att det bara var dressyrhästutbildaren som fick utbilda hästarna och reagerade då den första hästen reds av andra anställda. Hästägaren påpekade att den nya hästen endast skulle ridas av dressyrhästutbildaren och dottern.

    Arbetet med båda hästarna gick långsamt framåt och hästägaren fick lugnande besked om att arbetet fortlöpte enligt plan.

    Ingen av hästarna kunde byta

    I början av 2018 besökte hästägaren och dottern dressyrhästutbildarens gård för att följa arbetet med hästarna. ”Ingen av hästarna kunde vid denna tidpunkt genomföra galoppombyten”, står det att läsa i stämningen.

    Dressyrhästutbildaren framförde då att det hade varit svårare att lära den tidigare fälttävlanshästen byten än vad utbildaren tidigare hade trott. Det hade gått bra men ”under vintern hade det blivit ett bakslag”.

    Utbildaren uppgav också att hästen skulle bli för svår för dottern att rida, men bedömde fortfarande att den skulle kunna lära sig att göra galoppombyten. Utbildaren bekräftade också att hästen skulle tävlas i högre klasser. Först senare under våren 2018 framförde utbildaren att det inte skulle gå att lära hästen byten. Hästägaren menar att det arbetet hade kunnat avbrytas om informationen hade kommit tidigare, vilket också hade inneburit lägre kostnader.

    Hästen hämtades från utbildaren i maj 2018.

    Samtidigt berättade utbildaren att arbetet med den andra hästen visade en mycket positiv utveckling. Utbildaren tävlade hästen vid tre tillfällen. Första starten i Msv C resulterade i en vinst på över 70 procent. Andra starten gav också en vinst på nära 69 procent, ”trots dåliga galoppombyten”. I sista starten red ekipaget på drygt 57 procent och placerade sig nästan sist.

    Inte enligt överenskommelse

    När hästägaren i början av 2019 skulle åka förbi och titta på hästen visade det sig att den hade blivit riden av någon annan i personalen, vilket hästägaren blev upprörd över.

    Utbildaren förklarade då att hästen var besvärlig och ”inte så rolig att rida” och att det enbart var för familjens skull som utbildaren fortsatte kämpa med hästen. I vanliga fall hade hästarna skickats iväg om det inte fungerade. Detta enligt stämningen.

    Härefter kom parterna överens om att utbildaren skulle försöka sälja hästen.

    Hästägaren hade vi det här laget betalat drygt 500 000 kronor för utbildningen av de två hästarna. Därefter hade ytterligare summor betalats, vilket totalt gav nära 530 000 kronor för utbildning och tillridning ”som icke utförts enligt överenskommen plan och inte lett till överenskomna resultat”.

    Utbildarens version

    Ridsport har bett om en kommentar från dressyrhästutbildaren, som svarar enligt följande:

    ”Det är såklart jättetråkigt att en tidigare kund är missnöjd med utbildningen av sina två hästar, tack och lov är detta en extremt ovanlig och i någon mening ny situation för oss. Jag upplever att ägaren och jag har haft en kontinuerlig dialog kring hästarnas utveckling och jag har löpande påtalat att det fanns grundläggande problem som först behövde adresseras, innan hästarna kunde övergå till en mer komplex träning.”

    ”Hästarnas säkerhet och välmående står alltid i fokus för mig. Det är viktigt att komma ihåg att hästar är levande djur med en egen vilja och olika förutsättningar för att ta till sig utbildning och träning. Det går aldrig att garantera ett resultat när man arbetar med levande individer, vilket jag inte heller har gjort.”

    ”Jag har valt att gå med på en förlikning, trots att jag inte instämmer med bilden som målas upp. Att ta ärendet till en huvudförhandling kräver mycket tid, energi och resurser – det lägger jag hellre ned på hästarna och verksamheten.” 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden