Sverige
29 september 2022 11:12

Hovrätten går på tingsrättens linje – tränaren har rätt till sin diplomering

TvistNär Svea hovrätt på torsdagen meddelade sin dom i fallet med Svenska Ridsportförbundet och den indragna diplomeringen för en tränare, står det klart att tingsrättens beslut står fast - förbundet gjorde formellt fel när de drog in tränardiplomeringen.

Hovrätten går på tingsrättens linje – tränaren har rätt till sin diplomering
Domen i tvisten mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet meddelades på tisdagsförmiddagen. Foto: iStock

Hovrätten skriver i sin dom att ”det är ostridigt i målet att beslutet fattades utan att det fanns någon förseelse som hade varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, av Riksidrottsförbundet eller av allmän domstol. Beslutet har således fattats i strid med de villkor som gällde för återkallelse av diplomeringen och det ska därför upphävas”.

Redan i tingsrätten konstaterades det att Svenska Ridsportförbundet gjorde ett formellt fel när tränaren blev av med sin diplomering, eftersom förbundet inte hade följt sitt eget regelverk, som 2017 krävde att en person skulle ha varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, Riksidrottsförbundet eller allmän domstol för att kunna fråntagas sin diplomering.

Tränaren har aldrig dömts i någon instans, och att Ridsportförbundet numera har en annan skrivning spelade ingen roll för tingsrätten – inte heller för hovrätten. Tränaren har rätt att få tillbaka sin diplomering, men han har inte rätt till skadestånd.

Hovrätten slår också fast att Ridsportförbundet ska ersätta tränaren för rättegångskostnaderna, cirka 400 000 kronor.

Mer information kommer. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden