Sverige
29 december 2020 13:52
Ridsportplus

Förbundet överklagar domen i tränarmålet

TränarmåletSvenska Ridsportförbundet tänker inte lämna tillbaka diplomeringen till tränaren, som domen löd i tingsrätten. Förbundet har överklagat domen, och ärendet kan därmed gå vidare till hovrätten.

Förbundet överklagar domen i tränarmålet
Göran Starkebo och CG Leissner företräder Svenska Ridsportförbundet i tvisten. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av december kom domen som innebär att en tränare har rätt att få tillbaka sin diplomering efter att ett formellt fel begicks när diplomeringen drogs in.

Tingsrätten slog fast att Svenska Ridsportförbundets egna regler vid det tillfället krävde att det skulle finnas en fällande dom eller motsvarande för att en diplomering skulle kunna tas tillbaka. Eftersom det inte fanns någon dom mot tränaren, blev indragningen ogiltig.

Domen meddelades i Västmanlands tingsrätt 4 december, och först sent i går, samma dag som överklagandetiden gick ut, beslutade sig Svenska Ridsportförbundet för att överklaga.

Vill se annan prövning

I överklagandet begär SvRF att tingsrättens dom ska upphävas, och att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och prövar målet enligt avtalslagen.

För att målet ska tas upp i hovrätten krävs ett prövningstillstånd, och Ridsportförbundets ombud CG Leissner och Göran Starkebo skriver i överklagandet att det finns flera skäl att ge målet prövningstillstånd.

Bland annat hävdar de att ett beslut om en indragen diplomering är ett administrativt beslut som inte ska prövas i allmän domstol, och att tränaren undanhöll omständigheter, som om de hade varit kända, aldrig hade gett tränaren någon diplomering från början.

Som exempel nämner ombuden att tränaren förtigit att han hade sex med en 14-årig elev och att han sexuellt ofredat en 12-årig elev.

I och med överklagandet har domen i Västmanlands tingsrätt inte vunnit laga kraft.

Svenska Ridsportförbundet kommer att ha en pressträff om överklagandet senare under tisdagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden