Sverige
25 februari 2021 14:34
Ridsportplus

Hovrätten tar upp tränarmålet

Tränarmålet/uppdateradDet blir en ny rättegång i tvisten mellan en tränare och Svenska Ridsportförbundet. Svea hovrätt har nu meddelat prövningstillstånd.

Hovrätten tar upp tränarmålet
Svea hovrätt har gett prövningstillstånd i tvisten mellan en tränare och Svenska Ridsportförbundet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Svenska Ridsportförbundet som överklagade Västmanlands tingsrätts dom i december. Domen gick ut på att tränaren skulle få tillbaka sin diplomering, eftersom Ridsportförbundet enligt tingsrätten inte hade följt sitt eget regelverk när diplomeringen drogs in.

Därmed blev det aldrig någon prövning av förbundets skäl till att diplomeringen drogs in, och tingsrätten gjorde heller ingen bedömning av de  handlingar som tränaren lades till last, handlingar som av Ridsportförbundets ombud beskrevs som både olämpliga och på vissa punkter brottsliga.

Det ledde till att Svenska Ridsportförbundet valde att begära prövningstillstånd.

Måste stå upp för vad vi tycker

− Vi har de senaste åren arbetat mycket med trygghet och ridsportens värdegrund, och nu måste vi stå upp för vad vi tycker. Tränaren må ha vunnit slaget, men han har inte vunnit kriget, sade Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster i samband med att domen överklagades.

Ulf-bromster3-170513-rt_renfb
Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

I tvistemål måste högre instans ge prövningstillstånd innan det blir en ny prövning, och det prövningstillståndet har Svea hovrätt nu meddelat.
Därmed blir det ännu en rättegång i tvisten mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet, efter att tränaren stämde förbundet på miljonbelopp och krävde att få sin diplomering tillbaka.

─ Att hovrätten tar upp målet visar att hovrätten tycker att det finns frågor av principiell karaktär i målet. Det visar att det ligger något bakom de yrkanden vi gjorde när vi sökte prövningstillstånd, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster i dag.

Ska inte tas i domstol

I ansökan om prövningstillstånd tog Svenska Ridsportförbundet bland annat upp att ett beslut om en indragen diplomering är ett administrativt beslut som inte ska prövas i allmän domstol, och att tränaren undanhöll omständigheter, som om de hade varit kända, aldrig hade gett tränaren någon diplomering från början.

Som exempel på detta nämns att tränaren förtigit för förbundet att han hade sex med en 14-årig elev och att han sexuellt ofredat en 12-årig elev.

I och med att det blir ännu en prövning har domen i Västmanlands tingsrätt inte vunnit laga kraft, och tränaren får därmed inte tillbaka sin diplomering.

Vi hade naturligtvis önskat att det hade skett tidigare
Ulf Brömster

Ulf Brömster hoppas att det inte ska bli en upprivande process med en ny rättegång.
─ Skillnaden är att den här gången kallas inga vittnen in personligen, utan det är redan inspelat material från tingsrätten som används, och det gör det hela mycket enklare.

Enligt uppgifter till Ridsport kommer målet upp till förhandling tidigast i höst.
─ Vi hade naturligtvis önskat att det hade skett tidigare, eftersom det hade varit skönt att få nå en slutpunkt, men vi har förståelse för att hovrätten har mycket att göra, säger Ulf Brömster.

Första och sista gången

De senaste åren har Svenska Ridsportförbundet sett över stadgar på både central och föreningsnivå, och bland annat stärkt skrivningar kring värdegrunden, samt grunden för uteslutning och för återtagande av en tränardiplomering eller andra förtroendeuppdrag.

─ Vi har också sett över så att den interna processen är tydligare kring hur sådana här ärenden hanteras, så förhoppningsvis är detta både första och sista gången en tvist sker i allmän domstol, säger Ulf Brömster.

Ridsport söker tränarens och hans ombud för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden