Sverige
4 november 2020 16:30
Ridsportplus

Tränarens tidigare flickvän vittnade om sex med underårig

VittnesmålRättegången mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet är inne på tredje dagen, och först ut av förbundets vittnen var Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg Ponnymamman återgivit berättelser från unga flickor som känt sig sexuellt utnyttjade av tränaren. Därefter vittnade en före detta elev om att hon och tränaren hade sex innan hon fyllt 15 år. "Han sa att jag inte fick berätta det för någon", berättade den i dag vuxna kvinnan.

Tränarens tidigare flickvän vittnade om sex med underårig
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En flicka som tränaren var tillsammans med när flickan bara var 14 år berättade under ed att de hade sex innan flickan hade fyllt 15 år.
− Han sa att jag inte fick berätta det för någon, eftersom det skulle förstöra hans liv, berättade kvinnan som i dag är vuxen.

Kvinnan som vittnade under onsdagsförmiddagen har nämnts tidigare under rättegången. Tränaren sade då att de hade haft ett förhållande, men att de inte hade haft sex förrän hon fyllt 15 år, och tränaren var 30 år.

Detta stämde inte, berättade kvinnan i dag. Hon lärde känna tränaren när hon var 13 år och var hennes tränare. Så småningom blev de ett par.
− Han sa att han inte hade tänkt ha sex förrän jag fyllde 15, men han hade samtidigt med sig kondomer, berättade kvinnan, som också sade att de höll förhållandet hemligt för omvärlden, på tränarens begäran.

Hon berättade om ett komplicerat förhållande, där tränaren hotade med att ta livet av sig om hon gjorde slut.

På frågan om varför hon inte berättat tidigare, eller polisanmält svarade hon att hon känt skam och känt sig medskyldig.
− Men mycket har hänt både med mig och med samhället på de 20 år som gått sedan dess. Nu vill jag berätta för alla andras skull, för att det är nog nu.

− Jag är inte intresserad av att förstöra någons liv, men jag kan inte acceptera att tränaren drar detta ända till rättegång, och inte förstår vad han har gjort.

− Jag pratar till alla mammor som tvekar över om något har hänt eller inte, och säger att det inte finns bevis, och jag vill säga till alla unga tjejer där ute, att det inte är deras fel.

”Inte förenligt med vår sports värdegrund”

Under förmiddagen vittnade också Maria Sånesson, distriktschef på Skånes Ridsportförbund.
Hon berättade om det brev hon 2015 skrev till Svenska Ridsportförbundet, efter att under hösten fått berättelser och samtal från flera olika håll som alla gällde tränaren.
− Mitt uppdrag var att lyssna och skicka vidare, berättade Maria Sånesson som också förde samtal med den klubb där tränaren var anställd.

Hon var noga med att betona att det bara var andrahandsuppgifter, och att distriktet uppmanade berörda att polisanmäla, vilket också skedde.
− Kan det ha varit att en av de unga kvinnorna som polisanmälde, gjorde det för att hon var försmådd, undrade SvRF:s advokat Göran Starkebo.

− Det är möjligt att det var så, och att hon ville ge igen, men faktum kvarstår. En ung flicka har lockats att ha en relation med en vuxen tränare, och det är inte förenligt med vår sports värdegrund.
− Vårt förbund måste ha möjlighet att frånta diplomeringen från tränare som inleder relationer med underåriga elever, sade Maria Sånesson.

Onsdagen började med att Ulrika Fåhraeus satt i vittnesstolen och berättade om de kontakter hon hade med unga kvinnor innan hon skrev blogginlägget i februari 2017.
− Min utgångspunkt var att vända mig till Svenska Ridsportförbundet och fråga hur de kan känna till vad som pågick utan att stoppa det.
− Förbundet ville ha namnen på dem jag pratat med, men jag hade lovat dem anonymitet. De var rädda.

− Min tanke var aldrig att medverka i något mediedrev mot någon person, utan att göra upp med den kultur som tillåter detta. Och jag har än i dag inte nämnt tränaren vid namn, sade Ulrika Fåhraeus.

Rättegången i sin helhet

Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har kallat ett stort antal vittnen som ska höras i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.

På måndagen drog rättegången igång i Västmanlands tingsrätt – här kan du läsa om den första dagen. Under rättegångens andra dag fick tränaren många frågor om sina relationer med unga flickor, och han bekräftade att flera av dem varit hans elever. Läs mer om det här.

Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden