Sverige
4 december 2020 12:49
Ridsportplus

Försvarsadvokaten: ”Det här har inte haft stöd i regelverket”

TränarmåletTidigare under fredagen kom beskedet att den omstridde tränare som fick sin diplomering indragen av Svenska Ridsportförbundet för några år sedan får tillbaka den. Detta då indragningen inte har gått korrekt till. "Domen visar att ett förbund inte kan dra in licenser och liknande utan att ha stöd i sitt eget regelverk," säger tränarens advokat Fredrik Ferrand-Drake.

Försvarsadvokaten: ”Det här har inte haft stöd i regelverket”
Skadeståndsmålet hanteras av Västmanlands tingsrätt. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fallet som har behandlats i Västmanlands Tingsrätt handlar inte om de anklagelser om huruvida tränaren har uppträtt olämpligt mot unga kvinnor och flickor som han har tränat, utan om Svenska Ridsportförbundets fråntagande av hans tränardiplomering har gått rätt till.

Domen visar att varje förbund måste möta kraven på att arbeta på rättssäkert sätt innan sådana här beslut tas. Fredrik Ferrand-Drake, tränarens advokat.

I fredagens dom från tingsrätten meddelas att indragningen av diplomering dras tillbaka, då tingsrätten anser att denna inte är korrekt gjord.

– Vår klient är nöjd med att få tillbaka sin diplomering. Det är en stor upprättelse för honom. Han har hela tiden känt att det här inte har haft stöd i regelverket, säger tränarens advokat Fredrik Ferrand-Drake.

Brutit mot egna regelverket

Det handlar om att Svenska Ridsportförbundet har brutit mot sitt eget regelverk. Tingsrätten lyfter särskilt att det i förbundets egna kompetensbeskrivning står att innan en diplomering dras in ska den aktuella personen varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, Riksidrottsförbundet eller allmän domstol. Detta har inte hänt i det aktuella fallet.

”Bestämmelsens ordalydelse är klar. Om en diplomering kunde dras in även utan att ha föregåtts av något av de förfaranden som nämns, skulle bestämmelsen vara meningslös, vilket inte kan ha varit avsikten. Utformningen av bestämmelsen torde snarare syfta till att ge ett mått av rättssäkerhet om fråga uppkommer om indragning av en diplomering,” står det i domen.

Fredrik Ferrand-Drake menar att domen kan få betydelse för andra tränare.
– Domen visar att varje förbund måste möta kraven på att arbeta på rättssäkert sätt innan sådana här beslut tas, säger han.

Inte tagit ställning till anklagelserna

Tingsrätten framhåller också att den inte tar ställning till anklagelserna om otillbörligt beteende gentemot unga kvinnor och flickor från tränarens sida. Men när det gäller hanteringen av indragningen av diplomeringen slår rätten fast att ”SvRF har därigenom begått ett formellt fel som inneburit en sådan brist i förfarandet att beslutet inte kan anses ha tillkommit i behörig ordning”.

– Domen visar att ett förbund inte kan dra in licenser och liknande utan att ha stöd i sitt eget regelverk, säger Fredrik Ferrand-Drake.

Inget skadestånd

Tränaren riktade också ett skadeståndskrav på över 2,5 miljoner kronor för förlorad inkomst. Detta krav bifölls dock inte av tingsrätten.
– Skadeståndsfrågan är mer komplicerad. Vi ska nu avvakta och jag kan inte uttala mig om vi kommer att överklaga den delen av domen eller inte, säger Fredrik Ferrand-Drake.

Parterna har tre veckor på sig att överklaga domen. Innan rättsprocessen är helt avslutad kommer tränaren inte att få tillbaka sin diplomering.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden