TränarmåletVästmanlands Tingsrätt anser att Svenska Ridsportförbundet, SvRF, inte följde reglerna i det uppmärksammade fallet när en tränare fråntogs sin diplomering 2017. "Jag tycker inte att vi bröt mot reglerna. Och genom rättegången har vi i allafall visat vår ståndpunkt," säger SvRF:s ordförande Ulf Brömster om fallet som har kostat förbundet över 1,1 miljoner kronor bara i kostnader kring rättegången.
SvRF om tränardomen: ”Har gjort vårt ställningstagande tydligt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det uppmärksammade fallet handlar om en tränare som fick sin diplomering indragen av Svenska Ridsportförbundet 2017. Detta på grund av att tränaren anklagades för att ha uppfört sig olämpligt mot unga kvinnor och flickor som tränade för honom. Anklagelserna kom från flera olika håll och många vittnade om detta under rättegången i Västmanlands Tingsrätt.
Oavsett om det kostar pengar för förbundet och medlemmarnas pengar går till det här tycker vi det är värt pengarna för att visa att vi är beredda att agera om någon har ett beteende som inte är önskat. Ulf Brömster, SvRF.
Det var tränaren som drog fallet inför rätta då han ville ha sin diplomering tillbaka. Han menade att den inte hade gått rätt. Dessutom ville han ha skadestånd på över 2 miljoner kronor för utebliven inkomst.
I tingsrättens dom framgår det att Svenska Ridsportförbundet har handlat mot sina egna regler när diplomeringen drogs in. Rätten menar därför att tränaren ska ha sin diplomering tillbaka.
”Har fog”
– Jag tycker inte att vi har brutit mot våra egna regler och vi har fog för att dra in diplomeringen, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.
I domen påpekas att det i förbundets egna kompetensbeskrivning står att innan en diplomering dras in ska den aktuella personen varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, Riksidrottsförbundet eller allmän domstol. Detta har inte hänt i det här fallet.
– Vi tycker att tingsrätten ställer höga juridiska krav på ett ideellt förbund, säger Ulf Brömster.
Det blev aldrig någon prövning av de anklagelser som riktades mot tränaren, de som alltså var grunden för indragningen av diplomeringen.
”Fått fram vår ståndpunkt”
– Nej, de prövades aldrig. Men vi kan konstatera att vi har fått fram vår ståndpunkt, att det här är ett beteende som inte är önskat inom Svenska Ridsportförbundet, säger Ulf Brömster.
– Vi har också fått fram att vi som förbund tar ansvar och agerar om någon sviker.
SvRF menar också att tränaren var oärlig redan när han ansökte om diplomeringen, och att detta i sig är en grund för att dra tillbaka densamma.
– Vi säger att den som får en diplomering ska vara ett föredöme, och det har framkommit genom alla vittnesmål att han inte var det vid tidpunkten när han ansökte om diplomering, säger Ulf Brömster.
Medlemmarnas pengar
Rättegångsprocessen har kostat SvRF över 1,1 miljoner kronor. Förbundets ansvarsförsäkring täcker en del, resten får tas från förbundets egna medel.
– Oavsett om det kostar pengar för förbundet och medlemmarnas pengar går till det här tycker vi det är värt pengarna för att visa att vi är beredda att agera om någon har ett beteende som inte är önskat, säger Ulf Brömster.
– Det här har gjort vårt ställningstagande tydligt.
Parterna har tre veckor på sig att överklaga domen som ska diskuteras i förbundsstyrelsen nästa vecka.
– Vi har inte bestämt hur vi göra med det, säger Ulf Brömster.
Tingsrätten anser inte att tränaren ska ha något skadestånd.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på