Sverige
3 december 2020 09:05
Ridsportplus

Inför domen: Oavsett utfall så är allt framme i ljuset

SkadeståndsmålPå fredag vet vi om en indragen tränardiplomering kostar miljoner för Svenska Ridsportförbundet, eller om det var helt korrekt att dra in tränarens diplomering trots att det inte finns åtal eller domar mot honom. Och oavsett vilket, har tränarens leverne hamnat i rampljuset.

Inför domen: Oavsett utfall så är allt framme i ljuset
Skadeståndsmålet hanteras av Västmanlands tingsrätt. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På fredag förmiddag kommer domen i Västmanlands tingsrätt i målet där en tränare stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonbelopp, efter att hans diplomering drogs in våren 2017. Han kräver också att få tillbaka sin diplomering.

Det som började med några rader om den indragna diplomeringen på Svenska Ridsportförbundets hemsida har i samband med rättegången vuxit till en lång räcka av händelser, som Svenska Ridsportförbundets ombud anser var skäl nog för att dra in diplomeringen, eller tränarlicensen om man så vill.

De tidigaste händelserna som togs upp i rättegången i november, skedde på 1990-talet, då tränaren var tillsammans med en flicka under 15 år. Hon vittnade under ed om att de hade sex innan hon fyllt 15 år, något tränaren tidigare under rättegången hade nekat till.

Tränaren var 15 år äldre än flickan.

Gjorde närmanden

Ett annat vittnesmål kom från en flicka som bodde hos tränaren under ett antal år på 1990-talet. Hon berättade om närmanden han hade gjort mot henne när hon var 12 år, men att det sedan inte blev något mer eftersom hon inte besvarade hans känslor.

En återkommande händelse under rättegången var det som hände en nyårsafton i början av 2000-talet, då tränaren hade sex med en 15-årig flicka. Han var då själv över 30. Enligt tränaren var allt frivilligt, men han beklagade ändå händelsen eftersom det inte handlade om kärlek från hans sida.

”Han tog min barndom från mig”

Nyårsflickan hade valt att inte vittna vid rättegången, men säger i en intervju i Hippson att hon nu som vuxen inte vill att hennes barn ska hålla på med ridsport, eftersom hon upplever att kulturen inte ändrats sedan hon var ung.

Om tränaren säger hon till Hippson:
”Han tog min barndom från mig i ett nafs. Det fanns de då som tyckte att jag var en ung vuxen som förfört honom men jag var ett barn. Jag vill att vuxna slutar att blunda. Barn ska inte behöva hantera sådant själva.”

SvRF kallade 13 vittnen

Totalt vittnade 13 personer som Svenska Ridsportförbundet kallat, däribland några som haft relationer av olika karaktär med tränaren, en mamma vars unga dotter var på väg att bli utsatt för tränarens närmanden, flera personer med offentliga uppdrag inom Svenska Ridsportförbundet, samt Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg ponnymamman i februari 2017 ifrågasatte Svenska Ridsportförbundets brist på agerande, vilket lett till att personer som tränaren ifråga kunde fortsätta med sitt beteende utan att någon ingrep.

Inte sett något otillbörligt

Elva vittnen vittnade för tränarens sida, däribland ett antal föräldrar vars barn hade tränat för tränaren, och som under ed vittnade om att de aldrig sett eller hört talas om något otillbörligt. Bland tränarens vittnen fanns en mamma som berättade hur hennes dotter vid ett tillfälle kommit hem och varit bedrövad eftersom andra tjejer hade sagt att hon skulle ljuga och säga att tränaren hade tafsat på henne.

Tränaren själv vittnade också, och blev även utfrågad av Svenska Ridsportförbundets ombud. Under sitt vittnesmål sade han bland annat:

− Det är några som vill sätta dit mig, och det har de uppenbarligen lyckats med. De som det handlar om är inte här för att berätta sin historia. Jag respekterar flickorna när de talar sanning men inte när de medvetet skitar ner mig och inte vågar stå för vilka de är.

Det är några som vill sätta dit mig, och det har de uppenbarligen lyckats med

Han sade också att han inte tyckte att han misskött sig, samt att Svenska Ridsportförbundet hade fått kännedom om de två fall av polisanmälningar som gjorts mot honom. I båda fallen lades förundersökningarna ner utan att brott kunde styrkas.

När han fick frågan om det var otydligt att Svenska Ridsportförbundet tycker att det är olämpligt att ha sex med sina elever svarade han:
− Ja, så har jag uppfattat det.
Han tillade också att han absolut inte var unik i det avseendet på Svenska Ridsportförbundets lista över diplomerade tränare.

Diplomeringen i fokus

De eventuella brott som kom fram under rättegången är sedan länge preskriberade, och dessutom handlar inte målet bara om tränarens leverne, utan om huruvida det var rätt eller fel att dra in tränarens diplomering, vilket i princip ledde till yrkesförbud, något som tränarens ombud kunde lägga fram starka argument för.

Sedan diplomeringen drogs in har tränaren haft betydligt färre tränaruppdrag, delvis som en följd av att han varit sjukskriven i stor utsträckning de senaste åren, men också eftersom elever hellre vill träna för en diplomerad tränare, och eftersom många ridskolor har stoppat honom från att hålla träningar på sin anläggning.

Och om det var fel att dra in diplomeringen, kan det i så fall leda till att Svenska Ridsportförbundet ska ge honom skadestånd, och i så fall hur stort?

Den större frågan är huruvida en civil instans som en tingsrätt har rätt att överhuvudtaget blanda sig i förhållandena mellan ett idrottsförbund och en tränare som förbundet först godkänner och sedan bestämmer sig för att dra tillbaka godkännandet för.

Det som händer nu under rättegången borde ha hänt på Strömsholm våren 2017

Vad Västmanlands tingsrätt kommer fram till får vi veta på fredag. Och oavsett utgången så kan man fundera på om det har hjälpt eller stjälpt tränaren att hans leverne har kommit i dagen.
Man kanske är det som han själv sade under rättegången, som en förklaring till att han valde att gå in i den här processen.
− Det som händer nu under rättegången borde ha hänt på Strömsholm våren 2017. Jag borde ha blivit kallad till ett möte och få berätta min historia. Jag hade respekterat er beslut om ni hade träffat mig, och berättat vilka tjejer det handlade om. Då hade det funnits en rättssäkerhet och en trovärdighet i beslutet.
− Jag har blivit orättvist behandlad av det förbund som jag sett upp till, sade tränaren under sitt vittnesmål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden