Sverige
6 november 2020 14:10
Ridsportplus

Dubbla känslor hos kvinna som utsatts för tränaren

VittnesmålNär hon var 12 år gammal delade hon säng med tränaren, som också gjorde sexuella närmanden, men först betydligt senare valde hon att berätta om sina upplevelser. "Det var efter att jag sett hans beteende mot unga tjejer. Han har gått för långt", sade kvinnan under rättegången.

Dubbla känslor hos kvinna som utsatts för tränaren
Uppdrag granskning fick tips både från dem som ville att tränaren skulle granskas för sitt avvikande beteende och från dem som ansåg att det var ett illvilligt drev. Foto: Flamingo Images/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det sista vittnet som haft egna upplevelser av att ha utsatts för oönskade sexuella handlingar från tränarens sida vittnade på fredagsmorgonen i rättegången. Det var Svenska Ridsportförbundet som hade kallat kvinnan, i dag 40 år gammal.

När hon var 12 år började hon då och så sova över hemma hos tränaren och delade även rum med honom när de var på tävlingar.
− Vi har sovit tillsammans, och han har tagit på mig, och det skedde även när vi bodde i samma rum på tävling, berättade kvinnan om händelserna när hon var 12 år gammal och tränaren 23 år gammal, och ännu inte hade blivit diplomerad tränare.

Längre än att ta på henne gick han inte.
− Och det var inget som fortlöpte, för det fanns inga känslor från min sida.

”Ville ta mitt ansvar som vuxen”

Kvinnan berättade hur hon några år senare mer eller mindre flyttade in hos tränaren, då hennes familjs hus brunnit, och eftersom det var praktiskt då hon hjälpte till med tränarens hästar. Hon vittnade om hur andra tjejer kom dit, och bekräftade att tränaren hade haft samlag med den flicka som var 14 år när hon hade sex med tränaren första gången, vilket också den kvinnan berättat om själv tidigare under rättegången.

Vittnet berättade också om sin kluvenhet inför tränaren.
− Jag har fått mycket hjälp av honom, men jag har också sett hans beteende mot unga tjejer. Han har gått för långt.
− Jag har försökt få honom att söka hjälp och berättat för honom att hans beteende inte är korrekt, men jag tror inte att han själv har sett att han har gjort fel.

I motförhöret tryckte tränarens ombud Maria Adielsson på det faktum att hon varit inneboende hos tränaren i flera år trots att han gjorde sexuella närmanden till henne.
− Jag har bibehållit kontakten med honom hela tiden, ända tills jag för några år sedan gick ut med min egen erfarenhet. Jag hade svårt att acceptera att folk tyckte att han var oskyldig, och jag ville ta mitt ansvar som vuxen och berätta att hans beteende inte är korrekt.
− Det var också först när jag berättade år 2017 som min familj fick veta vad som hänt, berättade vittnet.

Tips från två olika håll

Under förmiddagen hördes också Axel Humlesjö, journalist och redaktör för SVT-programmet Dold som sändes i maj 2017 och handlade om ridtränaren. Rättens ordförande var noga med att påpeka att det källskydd han som journalist hade lovat sina uppgiftslämnare gällde, även om han vittnade under sanningsförsäkran.

Axel Humlesjö berättade att ingången till granskningen av tränaren var lite ovanlig.
− Jag fick ett tips till mig personligen, tidigt år 2017, om att vi skulle granska en ridtränare som anklagats för sexuella övergrepp mot sina elever. Vid samma tidpunkt kom det också in ett tips om det rakt motsatta, om att granska det drev som pågick mot samma person, och att det fanns ett näthat som kunde påverka påverka den personens yrkesbana.

Redaktionen för Uppdrag granskning i SVT, som också arbetade med programmen under rubriken Dold, började syna vad som hänt.
− Vi hade tidigare fått tips kring problematiken kring övergrepp inom idrotten, och hur de hanterades, liksom om hur snabbt man kan piska upp en stämning på nätet.

Axel Humlesjö arbetade heltid i tre månader med programmet.
− Under den tiden pratade jag med totalt över 100 personer, däribland nuvarande och tidigare elever till tränaren, föräldrar, anhöriga till tränaren, personer inom Svenska Ridsportförbundet, och experter.

Till slut hade redaktionen tio solida berättelser från kvinnor där det också fanns olika typer av dokumentation som kunde styrka deras berättelser.
− Vår uppfattning var att det fanns fog för anklagelserna mot tränaren.

Även de som hade en annan bild av tränaren intervjuades, liksom tränaren själv.
− Han fick samtliga händelser presenterade för sig. Han förnekade vissa händelser helt och hållet, eller svarade att det var relationer som pågått med samtycke från båda parter, och han nekade till de allvarligaste anklagelserna, om att ha haft sex med flickor under 15 år, sade Axel Humlesjö.

Rätt att sköta sina egna angelägenheter

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden, där det friades. I sitt motförhör undrade tränarens ombud Maria Adielsson om alla ledamöter i nämnden var eniga.
− Det rådde viss oenighet gällande en enda punkt, huruvida vi hade anonymiserat tränaren eller om det rörde sig om ett intrång i privatlivet. Kring sakligheten eller de specifika faktauppgifterna rådde det ingen oenighet, svarade Axel Humlesjö.

Under förmiddagen hördes också juristen Krister Malmsten, ordförande i idrottens egen högsta domstol, Riksidrottsnämnden. Han bekräftade det han lämnat in skriftligt i målet tidigare, att idrotten av hävd har rätt att sköta sina egna angelägenheter.

Detta har Ridsport skrivit om tidigare.

Det faktum att Svenska Ridsportförbundet kan anses ha monopol på ridsport innebär inte att den som får en indragen diplomering i praktiken får ett yrkesförbud, sade han också.
− Det finns inga hinder för den som vill starta en egen organisation vid sidan av Svenska Ridsportförbundet, eller för den delen bedriva verksamhet i ett fristående företag, sade han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden