Förbrukat förtroende"Förtroende får man arbeta sig fram till, och till slut hade det varit för många resor med den här tränaren." Så sade Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling för Svenska Ridsportförbundet och en av dem som vittnade i onsdagens rättegång.
Andrea Barth: ”Den händelsen fick vågskålen att väga över”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Svenska Ridsportförbundet hade kallat 13 personer att vittna, och nio av förhören hölls under onsdagen. Ett av dessa var med Andrea Barth, som berättade hur hon träffade tränaren i samband med att han hade förtroendeuppdrag inom Svenska Ridsportförbundet.
Till ett möte kom han förkrossad och gråtande, upprörd över den ryktesspridning som drabbat honom. Vid en direkt fråga från Andrea Barth berättade han om en händelse som har återkommit ett antal gånger under rättegången, och återgetts med olika ord.
− Vi frågade om det fanns substans i ryktena, och då berättade han om en händelse nyårsafton 2003, då han hade sex med en 15-årig flicka som var berusad.
Tränaren var då 34 år gammal.
− Berättelsen fastnade i mitt huvud, eftersom tjejen var så ung, och eftersom han sa att ”hon var faktiskt 15 år”, och kallade det sitt misstag.
Tränarens föräldrar hörde av sig
Ett par år senare fanns samma berättelse med i Ponnymammans blogg, då berättad av den utsatta flickan, och dagen efter att bloggen publicerades gjorde Andrea Barth en formell anmälan.
− Vi hade blivit anklagade för att vara flata i förhållande till tränaren, men vi kunde inte agera utifrån ryktesspridning. I och med nyårshändelsen får vi skäl att agera.
På frågan om hon visste att händelsen var polisanmäld men utredningen nedlagd, så svarade Andrea Barth:
− Ja, vi vet att den var utredd och nedlagd, men vi vet också att tränaren och flickan inte hade samma syn på händelsen, och tränarens syn på händelsen skrämmer mig, när han ser på den som ”ett misstag”.
− Jag vet också att tränarens föräldrar var i kontakt med flickans föräldrar och hotade med att tränaren skulle ta livet av sig om utredningen fortsatte.
− För mig är det otänkbart att en av våra tränare ska ha gjort något sådant, och det är nyårshändelsen som får vågskålen att väga över. Då har det varit för många turer kring tränaren.
Andrea Barth fick frågan om hur hon ser på en dom i ett brottmål jämfört med att inte vara ett föredöme avseende etik och moral.
− Man kan förlora sitt anseende utan att vara dömd. Lagen är en sak, och de regler som styr ridsporten är en annan. Vill du vara med i Svenska Ridsportförbundet får du följa våra regler.
Återkommande uppgifter om tränarens beteende
Även Svenska Ridsportförbundets tjänsteman Kicki Ronnerberg hördes under eftermiddagen. Hon var tidigare verksamhetschef för avdelningen förbund och samhälle, och hanterar i dag bland annat medlemsombudsmannafunktionen.
− Under årens lopp har vi, först mer sällan men sedan mer och mer frekvent, fått höra om tränarens beteende, om motsättningar mellan medlemmar i föreningar där han varit verksam, liksom samtal från föräldrar och föreningsansvariga om värdegrundsfrågor kopplade till tränaren, berättade hon.
När förbundets advokat CG Leissner frågade mer exakt vilka påståenden som gjorts, förklarade hon:
− Vi fick från ungdomar om att något inte stod rätt till, och vi fick höra om sexuella relationer i strid med värdegrunden. De allra flesta ville vara anonyma, och de har beskrivit en repressaliekultur. Föräldrar har varit oroliga för att deras barn skulle exkluderas eller utsättas för påtryckningar, så ingen har vågat anmäla.
Kicki Ronnerberg beskrev hur Svenska Ridsportförbundet begärde ut de polisanmälningar som två unga kvinnor gjorde mot tränaren 2015, gällande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, men fick veta att de var sekretesstämplade.
Båda förundersökningarna lades efter en utredning ned av åklagare, har tränarens ombud uppgett under rättegången.
Tränaren har uttryckt stor besvikelse över att han inte fått möjlighet att berätta sin historia, och Kicki Ronnerberg, som också varit föredragande tjänsteman i SvRF:s juridiska utskott, redogjorde för turerna när tränaren först fick veta att förbundet övervägde att dra in hans tränardiplomering.
− Utskottet hade ett flertal möten om saken, och gav den berörde tillfälle att yttra sig. Svaret kom via hans advokat att ärendet inte var regelmässigt korrekt hanterat och att tränaren var utsatt för en förtalskampanj.
På frågan om tränaren begärde en muntlig förhandling svarade Kicki Ronnerberg:
− Nej.
Kunde en sådan ha hållits?
− Ja.
”Förtroendet var förbrukat”
Kicki Ronnerberg redogjorde för hur juridiska utskottet sedan hade gjort en samlad bedömning av de uppgifter om sexuella trakasserier som kommit in under ett antal år, om det faktum att han fått lämna sina uppdrag i en ridklubb med kort varsel, liksom att utskottet gjorde bedömningen utifrån Svenska Ridsportförbundets regelverk och kompetensbeskrivningen för tränare.
− Diplomeringen är en kvalitetsutmärkelse. Den bygger på att Svenska Ridsportförbundet har förtroende för tränaren i fråga. Juridiska utskottet fann att det förtroendet var förbrukat, sade Kicki Ronnerberg.
Tränarens ombud ställde frågor om orsaken till att tränaren tog en time out från sitt uppdrag som förtroendevald på central nivå i förbundet, under den tid polisutredningen pågick.
− Om han hade blivit åtalad och dömd, hade han fått komma tillbaka då? undrade advokat Maria Adielsson.
− Nej, svarade Kicki Ronnerberg.
− Men nu lades ju utredningen ned?
− Det handlar om så många omständigheter. Redan en time out är ovanlig i vårt förbund, och det kan också ses som en första disciplinär åtgärd.
Maria Adielsson ville också veta om det var riktigt uppfattat att förbundet inte gjort någon egen utredning innan diplomeringen drogs in.
− Ja det är riktigt, men från vår utgångspunkt är det de utsattas berättelse vi har att beakta.
− Är det inte rimligt att ge tränaren en precisering av vilka anklagelser han skulle bemöta? undrade advokaten vidare.
− Jo, det kan det vara, men inte i detta fallet. Vi kan inte namnge unga flickor som var rädda för repressalier, svarade Kicki Ronnerberg.
”Jag vittnar för att göra upp med kulturen som alla vet finns i ridsporten”, sa Ulrika Fåhraeus som var först ut att vittna under onsdagen. Därefter vittnade även tränarens tidigare flickvän vittnade om att han haft sex med henne när hon var underårig. Läs mer om det här.
Rättegången återupptas och avslutas på fredag, med ytterligare vittnesförhör samt de båda parternas slutpläderingar.
Rättegången i sin helhet
Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har kallat ett stort antal vittnen som ska höras i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.
På måndagen drog rättegången igång i Västmanlands tingsrätt – här kan du läsa om den första dagen. Under rättegångens andra dag fick tränaren många frågor om sina relationer med unga flickor, och han bekräftade att flera av dem varit hans elever. Läs mer om det här.
Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på