Sverige
6 november 2020 09:48
Ridsportplus

Två vitt skilda bilder av tränaren har målats upp

Två sidorEn manipulativ person som skapar konflikter och dras till flickor och yngre kvinnor. Eller en snäll och omtänksam person som fallit offer för skvaller och illasinnade rykten. Det är de två bilder som getts av tränaren under de första tre dagarna av rättegången.

Två vitt skilda bilder av tränaren har målats upp
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Wavebreakmedia/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt inleddes med att rättens ordförande gjorde ett sista försök att lösa tvisten utanför rättegångssalen, men det misslyckades eftersom parterna stod alltför långt varandra, och efter tre dagars rättegång är det uppenbart att så är fallet.

    När det gäller tränaren och hans ombud är det några få faktauppgifter de är ense med Svenska Ridsportförbundet om: Att tränaren i tre fall varit föremål för polisutredningar efter misstanke om brott av sexuell karaktär, ett fall gällande sexuellt utnyttjande nyårsafton 2003, och två fall gällande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning 2015.

    Tränarens ombud har varje gång dessa ärenden kommit upp strukit under att utredningarna i samtliga fall lagts ner i brist på bevis, och har både i sakframställan samt genom vittnen fört fram att framför allt anmälningarna 2015 gjordes för att skada tränaren, att det inte fanns fog för anmälningarna, och att tränaren inte fick veta att dessa nedlagda polisanmälningar fanns med vid bedömningen som ledde till att diplomeringen drogs in.

    ”Moraliskt snedsteg”

    Tränaren var den första att höras i rättegången, och Ridsport har i tidigare referat redogjort för delar av förhöret.

    Han fick också frågor om händelsen nyårsafton 2003, som ledde till att han hade sex med en 15-årig flicka, vilket flickan senare polisanmälde.
    − Hon var lite besatt av mig. Hon säger att jag släpade henne uppför trapporna men det är inte sant. Vi hade en ömsesidig relation och efteråt skickade hon på sms att hon älskade mig och undrade när vi kunde ses igen.
    − Jag har förstått att varken hon eller de andra kommer hit och vittnar, och jag kan förstå att de inte vill sitta här och vittna under ed, sade tränaren också.

    Tränaren svarade efter en fråga från Svenska Ridsportförbundets ombud att han såg händelsen på nyårsafton som ett moraliskt snedsteg, eftersom de inte hade en relation, och det handlade om en enda natt.
    − Misstaget var att jag låg med henne. Det var inte bra för mig, och min känsla dagen efter var att det inte var rätt, eftersom det inte var en kärleksrelation för mig.

    Men han ville inte koppla det till sitt uppdrag som tränare.
    − Hon hade slutat rida långt innan den händelsen och var ingen elev, sade tränaren som var 34 år då detta hände, och flickan 15 år.

    Tränaren sade också att Svenska Ridsportförbundet hade fått kännedom om händelsen, liksom att han berättat det vid anställningsintervjuer.

    Under det timslånga förhöret med tränaren berättade han att han haft relationer med elever, och Ridsportförbundets ombud frågade om tränaren tyckte att det var förenligt med ridsportens värdegrund att tränare har sex med elever.
    − Sådana saker kan hända, och jag är absolut inte ensam i tränarlistan om att ha haft förhållanden med elever.
    − Är det otydligt att det inte är lämpligt att ha sexuella förhållanden med elever?
    − Ja, så har jag upplevt det, svarade tränaren.

    ”Klanderfri person”

    Under dag två hördes de elva vittnen som tränarens sida kallat, vilket Ridsport har refererat tidigare. Gemensamt för de vittnen som var vänner eller i alla fall bekanta med tränaren, var att de alla svarade nej på frågan om de någonsin sett eller fått en tillförlitlig uppgift om något otillbörligt kring tränaren.
    − Jag har aldrig haft några tveksamheter. Han var en uppskattad tränare, en tränare som gav det där lilla extra. Jag har inte sett det engagemanget och den hjälpen från någon annan tränare, sade en kvinna som satt i styrelsen i en av de klubbar där tränaren var verksam.

    När kritik framfördes till styrelsen och en grupp krävde tränarens avgång, ville styrelsen ha fakta i målet.
    − Det var en liten grupp personer som ville ha ett möte med styrelsen, och de pratade om inre kretsar och om manipulation, men ingen ville säga vem som sagt detta, bara att det var flera berörda.

    En kvinna som länge var elev till tränaren hade samma bild av honom som en klanderfri person.
    − Jag har känt honom sedan 2006, och det folk pratar om har jag inte sett någonting av. Jag hoppas att Svenska Ridsportförbundet gjorde en utredning innan diplomeringen drogs in, sade hon.

    En annan kvinna vars döttrar tränade för tränaren berättade hur de som stod på tränarens sida i konflikten som rådde i ridklubben, blev trakasserade av andra ungdomar.
    − Jag minns en gång när det jublades på tävlingsläktaren när det gick dåligt för min dotter och andra som stöttade tränaren. Hon ville göra detsamma mot de andra, men då sade tränaren att det skulle hon absolut inte göra.
    − ”Gör mot andra som du själv vill bli bemött”, sade han.

    Kvinnan sade också att hon tycker att Svenska Ridsportförbundet borde ha varit tydlig med att det fanns en grund för att diplomeringen drogs in.
    − Jag uppfattade inte att det fanns någon annan grund än uppgifterna i sociala medier.

    Flera av tränarens vittnen bekräftade bilden av att den indragna diplomeringen i praktiken blev ett yrkesförbud, eftersom ridklubbar inte tillät tränaren att komma till anläggningarna, och många elever slutade träna för honom, eftersom de ville rida för en diplomerad tränare.

    Började ana att något var fel

    Dag tre av rättegången ägnades åt förhör av de vittnen som Svenska Ridsportförbundet kallat, däribland Ulrika Fåhraeus, Andrea Barth och Kicki Ronnerberg, vars vittnesmål Ridsport har refererat.

    Bland de övriga vittnena fanns en kvinna som var inblandad i händelserna som ledde till att tränaren slutade sitt jobb på en ridklubb. Kvinnan har tidigare omnämnts av en ledamot i styrelsen, eftersom hon tillhörde den grupp som begärde att tränaren skulle sluta.
    − Jag lärde känna tränaren 2009, och mina döttrar tränade för honom. Han var fantastisk på att engagera sig i ungdomarna och ordna olika aktiviteter, och jag stöttade honom helt.

    Kvinnan berättade om ett tillfälle när hon började ana att något var fel. Det var när den då 13-åriga dottern och en kompis skulle åka med tränaren till en annan ort. De skulle bo hos en familj medan tränaren skulle bo på hotell.
    − Så blev kompisen sjuk och min dotter fick panik och vägrade att åka ensam med tränaren.

    Kvinnan berättade att flickan också i efterhand har berättat hur mysigt det var att sitta på tränarens kontor och prata, och hur han lade handen över hennes hand när de pratade.
    − Så berättade hon att han hade börjat lägga handen på hennes lår i stället, och att det då blev obehagligt. Då var hon 14 år.

    Mamman sade också att hon upplevde att tränaren var mycket duktig på att manipulera, och säga olika saker till olika personer, och att många andra blev upprörda när hon försökte berätta vad hon sett av tränarens beteende.

    Hon tog också kontakt med både distriktsorganisationen och Svenska Ridsportförbundet, utan att få gehör, och vände sig därefter till Ulrika Fåhraeus, som tog upp det hela i sin blogg.
    − Jag är inte ute efter att sätta dit honom. Jag tror inte att han är medveten om att han gör illa människor, sade mamman under förhöret.

    Tränardiplomeringen och skadeståndet

    Under dagen lämnades också vittnesmål från förtroendevalda i Svenska Ridsportförbundet om vad som gäller angående tränardiplomeringen, och vilka villkor som ställs för att någon ska få och sedan också få behålla sin diplomering.

    Frågor om tränarens ekonomiska situation har varit ett annat återkommande tema under de första tre dagarna, detta eftersom tränaren har begärt ett skadestånd grundat på en månadsinkomst på närmare 80 000 kronor, vilket har ifrågasatts av Svenska Ridsportförbundet, som hävdar att det är felaktigt att utgå från vad tränade tjänade som anställd på en ridklubb, trots att han lämnade den anställningen 2016, ett år innan diplomeringen drogs in.

    I dag fredag avslutas rättegången. Då ska ytterligare vittnen höras som Svenska Ridsportförbundet kallat, däribland förbundets ordförande Ulf Brömster och Krister Malmsten, ordförande i Riksidrottsnämnden, vilket brukar kallas idrottens egen domstol.

    Rättegången i sin helhet

    Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har under veckan kallat ett stort antal vittnen som har hörts i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.

    Under rättegångens tredje dag vittnade tränarens tidigare flickvän om att han hade haft sex med henne innan hon fyllt 15 år. Läs mer om det här.

    Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden