Sverige
4 november 2020 08:35
Ridsportplus

Ulrika Fåhraeus: ”Jag vittnar för att göra upp med kulturen som alla vet finns i ridsporten”

Uppdaterad 10.50Tränarens vittnen var under tisdagen eniga i att de aldrig hade sett något "klandervärt". I dag onsdag är det dags för Svenska Ridsportförbundets vittnen att höras i rättegången mellan tränaren och förbundet. Först ut var Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg Ponnymamman återgivit berättelser från unga flickor som känt sig sexuellt utnyttjade av tränaren. Se Ridsports filmade intervju med henne här.

Ulrika Fåhraeus: ”Jag vittnar för att göra upp med kulturen som alla vet finns i ridsporten”
Ulrika Fåhraeus är kallad som vittne av Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag onsdag är det Svenska Ridsportförbundet som håller i taktpinnen i rättegången mot tränaren som vill ha sin diplomering tillbaka och dessutom miljoner i skadestånd. På vittnesstolen kommer bland många andra Ulrika Fåhraeus att sitta. Hennes blogg Ponnymamman spelade stor roll i händelserna som ledde till att diplomeringen drogs in.

Under tisdagen hade tränarens sida elva vittnen som alla gav sitt stöd för tränaren på olika sätt, i dag onsdag har Svenska Ridsportförbundet tolv vittnen, och ett trettonde som ska höras på fredag, rättegångens sista dag.

Först ut av dagens vittnen var Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg Ponnymamman i februari 2017 återgav berättelser från unga flickor som haft sexuella relationer med tränaren och som känt sig utnyttjade.

Uppdatering 10.50

I samband med vittnesmålet fick hon bland annat frågor om flickornas berättelser kunde handla om avundsjuka och en komplott utan egentlig sanningshalt.
– ”Det bara är någon som vill åt mig, det är någon som vill sätta dit mig”, det är standardursäkten – så låter det alltid, säger Ulrika Fåhraeus till Ridsport.

Se Ridsports intervju med Ulrika Fåhraeus där hon berättar om varför hon vittnar här under.

Rättegången fortsätter

Efter Ulrika Fåhraeus ska flera anställda och förtroendevalda inom Svenska Ridsportförbundet höras om vad de fått veta och hur de agerade utifrån det. I slutet av dagen ska också den journalist höras som var producent för Svt:s program Dold, som handlar om tränaren. Dagens sista vittne är Krister Malmsten, ordförande i idrottens egen domstol Riksidrottsnämnden. Han ska redogöra för idrottens regelverk och vilken rätt ett idrottsförbund har att dela ut och dra in licenser eller diplomeringar.

Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har kallat ett stort antal vittnen som ska höras i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.

På måndagen drog rättegången igång i Västmanlands tingsrätt – här kan du läsa om den första dagen. Under rättegångens andra dag fick tränaren många frågor om sina relationer med unga flickor, och han bekräftade att flera av dem varit hans elever. Läs mer om det här.

Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden