Sverige
3 november 2020 20:00
Ridsportplus

”Tränarens vittnen har aldrig sett något klandervärt”

Uppdaterad 20.00När rättegången i Västmanlands tingsrätt nu går in på sin andra dag är det bland annat Ridsportförbundets tur att fråga ut tränaren. Det är även dags för tränaren att kalla in sina första vittnen. Ridsport finns på plats och rapporterar.

”Tränarens vittnen har aldrig sett något klandervärt”
Det är nu dags för den andra rättegångsdagen. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har kallat ett stort antal vittnen som ska höras i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.

På måndagen drog rättegången igång i Västmanlands tingsrätt – här kan du läsa om den första dagen. Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången.

Uppdatering 13.25

Andra dagen av rättegången mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet började med ytterligare utfrågningar av tränaren. Den här gången var det SvRF:s ombud som ställde frågorna, och tränaren sade bland annat att anledningen till att vi sitter här i dag är att han aldrig fick berätta sin historia.

Tränaren fick många frågor om sina relationer med unga flickor, och han bekräftade att flera av dem varit hans elever.
− Men det var kärleksrelationer, och de varade i de flesta fall i ett och ett halvt år, sade tränaren, som också bestämt tillbakavisade att han skulle ha haft sex med någon som ännu inte fyllt 15 år.

− Jag har varit tillsammans med två flickor som varit under 18 år, sade tränaren bland annat.

Han sade också att Svenska Ridsportförbundet ville måla upp en bild av hans liv, men att det finns en annan bild också.
− När ni målar upp det så här kan jag också förstå att det inte ser snyggt ut, och jag kan se att jag som tränare har ett ansvar, men det handlar inte om sexuella relationer, det handlar om förhållanden som varade länge.

− Det handlar också om att jag aldrig fick chansen att berätta min historia. Många har frågat mig varför jag inte bara låter det här vara, men jag har blivit orättvist behandlad av det förbund som jag sett upp till, och det är orsaken till att jag blottar mig i dag.

− Det som händer här i dag borde ha hänt på Strömsholm våren 2017, då förbundet borde ha kallat mig till ett möte så att jag fick chansen att berätta min historia.

På en fråga om vilken respekt tränaren hade för flickornas upplevelser, bland annat de flickor som berättade i SVT-programmet Dold, svarade han att han kände respekt, men att det programmet var regisserat och hårt vinklat.
− Det är några som vill sätta dit mig, och det har de uppenbarligen lyckats med. De som det handlar om är inte här för att berätta sin historia. Jag respekterar flickorna när de talar sanning men inte när de medvetet skitar ner mig och inte vågar stå för vilka de är, sade tränaren.

Dagen fortsatte sedan med att tränarens sida hade kallat olika vittnen, bland annat för att berätta om de olika anställningarna och uppdragen tränaren haft, och hur de olika uppdragen avslutades och varför, samt svara på frågor om vad de ansåg om tränarens etik och moral.

Uppdatering 20.00

De vittnen som under rättegångens andra dag kallats av tränaren och hans ombud var alla eniga: De hade aldrig sett eller upplevt att tränaren skulle ha gjort något klandervärt, och de hade heller inte fått några tydliga uppgifter om det från andra. De kunde också vittna om hur den indragna diplomeringen lett till att tränaren portats från ett stort antal ridklubbars anläggningar.

Av de olika vittnesmålen under tisdagen var det ett som stack ut från de andra, från en kvinna som satt i styrelsen i en av de klubbar där tränaren varit verksam. Hon hade lärt känna tränaren långt tidigare, tränat för honom som ung och även tillbringat tid på loven hemma hos tränaren. Hemma hos tränaren bodde också en tonårsflicka, några år äldre än henne själv.
− Jag uppfattade det som att de hade en far och dotterrelation. I efterhand har jag vridit och vänt på det. Kan något annat ha skett utan att jag såg det?

Tonårsflickan som bodde hos tränaren är i dag vuxen och kommer senare under rättegången att vittna, kallad av Svenska Ridsportförbundet.

Kvinnan berättade också att hon som styrelseledamot varit med på möten med personer som sade sig ha uppgifter om tränaren, uppgifter som de menade borde få honom avsatt.
− En av deltagarna på mötet sade sig representera en tjej som var en vän till mig, och när jag frågade min vän sade hon att vad personen på mötet än hade sagt, så kom det inte från henne.
− Därmed drog jag slutsatsen att uppgifterna var felaktiga.

Styrelsen uppmanade uppgiftslämnarna att polisanmäla, och två kvinnor, enligt tränarens ombud båda över 18 år gamla, gjorde en anmälan som ledde till en polisutredning om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Förundersökningen lades sedan ner av åklagare eftersom brott inte kunde styrkas.

Under rättegången har också en annan händelse lyfts ett antal gånger, den enda händelse som tränaren själv säger att han ångrar – när han hade sex med en 15-årig flicka i början av 2000-talet, en flicka som hade varit hans elev men vid tillfället inte var det längre.
Även denna händelse polisanmäldes men förundersökningen lades ner och något åtal väcktes aldrig.

Flera av dem som idag vittnade till tränarens fördel kände tränaren väl och hade hört honom själv berätta om händelsen från början av 2000-talet, men ingen hade upplevt något eller hört elever rikta några anklagelser mot honom.

Tvärtom vittnade en mamma om hur hennes dotter vid ett tillfälle kommit hem och varit bedrövad eftersom andra tjejer hade sagt att hon skulle ljuga och säga att tränaren hade tafsat på henne.
”De vill att jag ska säga det fast det inte har hänt, så det tänker jag inte göra” var dotterns svar, berättade kvinnan som också beskrev hur det blev två grupperingar i klubben, för och emot tränaren.

Svenska Ridsportförbundet har inför rättegången hävdat att en tränare inte måste ha en diplomering för att hålla träningar, och att tränaren därmed inte, som tränarens ombud hävdat, fick yrkesförbud när diplomeringen drogs in.
Vittnesmålen från tränarens vittnen gav en annan bild. Den ena personen efter den andra berättade hur tränaren tappade elever när diplomeringen drogs in, liksom hur den ena ridskolan efter den andra stängde dörren för att låta tränaren fortsätta ha träningar på ridskolans anläggning.

− Diplomeringen är ett bevis på att Svenska Ridsportförbundet står bakom dig och är nöjd med vad du gjort. Den är lika viktig som en examen från universitetet, och många ridklubbar tar bara in diplomerade tränare, sade ett vittne.

De fick också frågor om vad de ansåg om tränarens etik och moral. Inget av vittnena hade något att anmärka på, och de hade heller inga synpunkter på det faktum att tränaren haft förhållanden med flera av sina elever.
− Halva sport-Sverige skulle få stänga om tränare och elever inte kan ha relationer, och då pratar jag om frivilliga relationer, sade ett vittne.

Advokat Fredrik Ferrand-Drake om tisdagens vittnesförhör:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Tränaren och förbundet – allt om fallet (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden