Sverige
12 december 2020 20:00
Ridsportplus

”Hjältarna i det här är kvinnorna som har gått ut och berättat”

ReaktionTränaren och banbyggaren Magdalena Regårdh gick i taket när domen i tränarmålet föll. I ren protest avsade hon sig sin egen diplomering. "Vi måste skapa en kultur där unga förstår att det här inte är något man måste acceptera för att komma framåt i sporten", säger hon.

”Hjältarna i det här är kvinnorna som har gått ut och berättat”
Magdalena Regårdh har arbetat som beridare i både Tyskland och USA och har själv segrar upp till 1,50. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rättegången mellan tränaren och Svenska Ridsportförbundet i Västmanlands tingsrätt gällde om det var rätt att dra in diplomeringen enligt förbundets regelverk. Det handlade inte om huruvida det fanns fog för att göra det. Samtidigt blev det ett tillfälle då stora delar av historien lades på bordet i form av vittnesmål av kvinnor som blivit utsatta. När domen sedan föll och rätten meddelade att tränaren felaktigt fråntagits sin diplomering blev det en kalldusch för många, inte minst för de drabbade kvinnorna.

    Unghästutbildaren, C-tränaren och B-banbyggaren Magdalena Regårdh har befunnit sig i tränarens periferi genom åren, och minns att hon flera gånger fått en känsla av att något inte stått rätt till. När hon läste Ponnymammans inlägg som fick bomben att brisera, tänkte hon direkt att ”skönt att äntligen någon tar tag i det här”.

    Hon reagerade också starkt när det kom fler mediala avslöjanden, bland annat i SVT-programmet ”Dold”. Och när det i och med domen stod klart att tränaren har rätt att få tillbaka sin diplomering gick hon i taket.

    För att visa sitt ogillande mejlade hon direkt till Svenska Ridsportförbundet och avsade sig sin egen diplomering.
    – Det här är ingen protest mot förbundet eller diplomeringen i sig, som är väldigt bra. Jag kände bara att jag inte vill vara en del av samma tränarkår som han. Jag blev otroligt provocerad av att han var beredd att slåss så hårt för att få tillbaka licensen, med tanke på vad som har kommit fram.

    ”Inte jag som är hjälten”

    Några har ifrågasatt om Magdalena Regårdh inte gör bättre nytta genom att ”stanna kvar” och påverka från insidan, men många har också hyllat henne för hennes tydliga markering.
    – Man känner sig maktlös och för mig var det viktigt att göra någonting. Och att det kanske kan stärka några unga människor i att det här beteendet inte är något vi ska acceptera. Men jag är definitivt inte en av hjältarna i den här historien. Hjältarna i det här är kvinnorna som har gått ut och berättat om det de har försökt glömma i 20 år.

    Varför är tystnadskulturen så stark?
    – Jag tror många tycker det är obehagligt att sticka ut nacken av rädsla för att bli påhoppade. Man tänker på vad som kan hända med ens möjligheter inom sporten, och att man ska åka på tävling nästa helg och umgås med de här människorna. Det är väldigt många som försvarar de här männen, som ofta är charmiga och bra på att manipulera folk.

    Att tränaren fortsätter hålla träningar är obegripligt, menar Magdalena Regårdh.
    – Jag kan inte förstå att det fortfarande finns de som vill träna för honom, eller att det finns föräldrar som vill ha honom som tränare till sina barn efter det som har framkommit. Inte minst under rättegången.

    Att det ryktas om andra män med liknande beteende inom ridsporten, utan att det händer något, måste få ett slut, menar hon vidare.
    – Jag tror det skulle behövas ett Safe Sport som i USA. En instans som är helt oberoende, där man kan göra en orosanmälan som tas på allvar och där man verkligen tar tag i det. Där man får möjlighet att vara den här visselblåsaren, utan att behöva riskera att göra sig själv till en ”persona non grata” i en sport som är hela ens liv.

    ”Måste skära upp den här bölden”

    Magdalena Regårdh anser att Riksidrottsförbundet borde agera mer kraftfullt i frågan.
    – Detta borde komma starkare från Riksidrottsförbundet, där borde man ta tag i det här. Där finns inte samma ankdamm som när ridsporten själv ska agera, vi måste hjälpas åt med att skära upp den här bölden.

    Signalerna som sänds ut till unga människor är avgörande för vilken kultur vi vill ha inom ridsporten nu och i framtiden, menar Magdalena Regårdh.
    – Vi behöver skapa en kultur där den här typen av oönskade beteenden inte accepteras. Där främst de unga människor som drabbas, men även vuxna runt omkring, förstår att det här inte är något man måste acceptera och hålla tyst om för att komma framåt i sporten. Och att det finns någon som lyssnar och tar tag i det som händer.

    – Vi behöver också avstigmatisera känslan av att det är ”synd om” den som blir rapporterad. ”Ska hela hans liv bli förstört på grund av rykten?” hör inte hemma i en situation där unga människor kanske blir utnyttjade.

    – Jag tror dock inte vi har sett slutet på den här historien ännu.

    Fotnot: Svenska Ridsportförbundet har inte svarat Magdalena Regårdh angående hennes avsägande av diplomeringen. Domen i tränarmålet vinner laga kraft den 28 december.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden