Reportage
27 september 2019 14:28
Ridsportplus

Camillas konsekventa koncept ger unghästvinnare på löpande band

FramgångsrikHon har ridit in ungefär 60 hästar i år, runt 40 av dem har hon visat på 3-årstesten. Under 3-årsfinalen på Breeders blev det minst sagt full pott för unghästproffset Camilla Axelsson. I våras besökte Ridsport henne hemma på gården i Skurup och under en fullspäckad visningsdag i Osby.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det går hästar i varenda en av de stora hagarna vid gården i den lummiga naturen en bit från Skurup i södra Skåne. Medan vi sitter och pratar kommer personalen med jämna mellanrum gående med hästar, från och till hagar, för att hästarna ska göra sina dagliga arbetspass.
– Hästarna arbetar måndag till fredag, helgerna är personalen ledig så då får hästarna vila, säger Camilla Axelsson.

Stallaxelsson-12 Kopiera
Ett genomtänkt koncept med tydliga ansvarsområden för personalen. Unghästutbildaren Camilla Axelsson har ett system som skördar allt större framgångar. Foto: Lottapictures

Självförsörjande på foder

Trots att hon har dagarna fulla tar hon sig tid några timmar för att beskriva sin verksamhet. Hon är vältränad och energin lyser runt henne. Och med den yrkesroll som hon har byggt upp krävs kraft och motivation. Förutom hästarna att ta hand om har hon två egna barn och ett bonusbarn, och gården är så stor att hon är självförsörjande på allt foder och all halm.
– Alla hästarna står på halm. Jag tycker det är viktigt att de har något att pyssla med när de står på stall, menar hon.

”Hästarna arbetar måndag till fredag, helgerna är personalen ledig så då får hästarna vila.Camilla Axelsson

Många hingstar

Camilla Axelsson har visat hingstar, bland andra Dantes Spector som hon fick godkänd i år, hon har haft hand om Common Sense och hon har ridit in hingstar som Canvas Plus, Zafferano och Touch Down.
– När unghästsäsongen är över fylls mina stall av auktionshästar, försäljningshästar och unghästar vi inte hunnit med tidigare, säger hon.
– Förr var somrarna lugna men det är de inte längre. Just nu har jag 25 hästar att rida.

Stallaxelsson-10 Kopiera
I fjol visade Camilla Axelsson 30 hästar vid 3-årstesten, mer än hälften fick diplom och en tredjedel av dessa kvalade till championaten. Foto: Lottapictures

Unghästar i blodet

Camilla Axelsson har alltid fascinerats av unghästutbildning. Hon fick det i blodet eftersom mamma Ingrid och pappa Roland, och moster Irene Bergkvist, alla födde upp hästar.
– Så jag har liksom alltid haft unghästar omkring mig. När jag var liten hjälptes mamma och jag åt att rida in våra hästar och ibland köpte mamma in unghästar som vi utbildade.
Tidigt fick hon också vara med och visa unghästar på dåtidens premieringar, på den tiden hästarna enbart visades vid hand.
– På vintern körde vi dessutom in alla hästarna och några av Flyinges körmästare kom hit och hade kurser.

Fakta

I detalj: Camillas hästar

Dessa hästar visades av Camilla Axelsson i Osby:
Charturesse N e Colmander-Landfriese I, uppf/äg Ann-Helene Helmersson. D = 78,3%, diplom, H = 80%, diplom.
Velvet de la Vie f -15 e Schwarz-gold-Hohenstein, uppf Rosita Larsen, äg Malin Thulin. D = 84,2%, diplom. H = 80%, klass I.
Ganascha HWe Benetton Dream-Gauguin de Lully, uppf/äg Helena Wall.
Isor e BH First Choice-Florencio I, uppf Carina Bondesson, äg Michelle Johansson Perned.
D = 85%, diplom, H = 84,2%, klass I.
Koh-I-Noor e Dragon Welt-Farewell III, uppf/äg Johanna Nihlgård, D = 82,5%, diplom. H = 80,8%, klass I.
Livaldo e Livaldon-Sir Donnerhall II, uppf Örehus Fastighförvaltn, äg Jönsson & Svensson Fastighetsservice i Genarp. D = 81,7%, diplom. H = 75,8%, klass I.
Sirella e Sir Oldenburg-Wetano, uppf/äg Henriksfälts Lantbruks AB.
Wiolet e Fürsten-Look- 00 Seven, uppf/äg Espemarken AB.
D = 75,8%, klass I. H = 75%, klass I.
Ramir f -15 e Skovens Rafael-Rambo, uppf/äg Catrine Göransson. D = 7,8, klass I.

 

Expandera

Utbildad hippolog

Så när hon var klar med skolan blev det hästar, trots att pappa Roland var tveksam. Först jobbade hon med Peter Hansen på Gyllebo innan det blev tvåårig utbildning på Hippologen på Flyinge (samtidigt som hon hade nio hästar i gång på Gyllebo). Efter det blev det några månader hos Hauke Luther i Tyskland innan hon under två år arbetade som beridare hos Olof Smith, som då var inhyrd på Gyllebo.
– Sedan var jag min egen där under ett år. Under den tiden hade jag träningar på Sandåkra utanför Skurup och efter hand blev det naturligt att jag hyrde in mina hästar där. Det blev närmare hem, säger hon.

Stallaxelsson-26 Kopiera
Efter avlastning är det fotografering för sociala medier, id-kontroll, mätning – och så dags för visning i ridhuset, gångarter och löshoppning. Foto: Lottapictures

Flyttade till föräldragården

Efter två år på Sandåkra, 2008, beslöt hon sig för att flytta hem sin verksamhet till föräldragården och jobba ihop med sin hovslagarutbildade syster Carita. Det blev en jobbig första vinter.
– Vi hade inget ridhus, så varje dag körde vi till ridhus med 16 hästar.
Året efter hade pappa Roland insett att hästar verkligen var det dottern ville arbeta med och ett eget ridhus byggdes.

Kunderna köar redan med föl

Man kan säga att det blev starten på Camilla Axelssonss framgångssaga. I dag har hon en gigantiskt lång kö på folk som vill att hon ska utbilda deras hästar, både hopp- och dressyrtalanger, folk reserverar plats redan när fölen fötts. Men så talar också resultaten för sig själva. I fjol visade hon 30 hästar vid 3-årstesten, mer än hälften fick diplom och en tredjedel av dessa kvalade till championaten. Och då ska vi komma ihåg att hon inte sållar bland de hästar som ägarna vill sätta i utbildning hos henne.

Det är för att teamen jobbar så bra som vi fått framgångarna.

Camilla Axelsson

Stallaxelsson-15 Kopiera
Pusten är viktig inför visningen. Allt ska vara på topp. Foto: Lottapictures

Jobbar tätt i team

Camilla Axelsson själv tycker egentligen inte att hennes system är särskilt avancerat.
– Under åren har jag ändrat mycket på systemet men jag arbetar efter samma grundfilosofi som jag gjort från starten, säger hon.
Grunden i arbetet är att hon delat upp personalen i team.
– Det är för att teamen jobbar så bra som vi fått framgångarna, understryker hon.
– Vi är alltid två personer när vi håller på med en häst.
Själv arbetar hon tillsammans med rutinerade Eleonor ”Elle” Nilsson.
– Elle servar mig med mina hästar och jobbar dem om jag inte rider dem.

Stallaxelsson-16 Kopiera
Alexandra Stridsberg är en i teamet hos Camilla Axelsson. Foto: Lottapictures

I det andra teamet ingår Alexandra Stridsberg och Inez Åkesson.
– Alex är stallchef och huvudansvarig för inridningarna. Hon har varit här i fyra år. Det är hon och Inez som gör allt förarbete och inridning efter det system jag lärt dem.
Dessutom finns Ida Hellsing, allt-i-allon som kör lastbil, hämtar och lämnar hästar, kör traktor och tävlar sina egna hästar i dressyr.
– Ida täcker upp med det som vi andra inte hinner.

Startar med munkontroll

Teamen inleder alltid arbetet med de unga hästarna med att kolla deras munnar.
– Jag har alltid varit mycket noga med att tänderna ska vara bra och att det inte finns några vargtänder.
Sedan blir det longering, med träns och novabett, och grimma.
– Alltid på inhägnad volt så man slipper dra i hästarna. Här är det lika viktigt som det är i alla moment, hästen ska gå fram.
– När vi känner att hästen förstår, vilket kan ta olika lång tid med olika individer, sätter vi på en elastisk gjord, typ täckgjord. Bara för att de ska ha något runt magen. När hästen accepterat gjorden sätter vi på tömkörningsgjord med resår. Efter det blir det sadel. Sadeln flaxar ju lite men vi har haft väldigt få som reagerat och väldigt få med sadeltvång. Hästarna ska tycka att det är trevligt.

Stallaxelsson-58 Kopiera
Ekipaget leds en stund innan de kan börja förbereda ridprovet. Allt för att hästen ska känna sig trygg. Foto: Lottapictures

Fortsätter med tömkörning

– Så klart får vi bakslag, hästar är ju individer, och då går vi tillbaka till momentet innan. Det gäller att lyssna och ha tålamod.
– Vi är noga med att hästen kan skritta på linan när vi släpper ut den och att den ska stanna så att det är vi som går fram till hästen. Den får inte komma in till oss.
När allt går som det ska är det dags för tömkörning med vanligt metallbett och inspänningar, lösa med resår, så att hästarna inte får panik.
– Ett alternativ för vissa hästar är gummiband. Det handlar inte om att vi ska dra in huvudet utan att hästarna ska vänja sig vid litet tryck i tygeln och gå fram på ett bra sätt.
– Vi kör tre-fyra gånger med den yttre tömmen genom stigbygeln och runt rumpan, och innertömmen från gjorden genom bettringen, på volt. När det går bra blir det tömkörning över hela ridhuset.

Stallaxelsson-27 Kopiera
Teamet går igenom dagens resultat. Foto: Lottapictures

Övar lösgalopp

Efter varje pass går man med hästarna runt fyrkantspåret, för att hästarna ska lära sig att följa och att lyssna, och bli bekanta med det.
– Vi övar också på lösgalopp för att lära hästarna fyrkantsspåret och för att de ska hitta bjudningen.
Det blir även övningar vid uppsittningspallen så att det inte känns konstigt för hästarna när människan kommer över huvudet på dem.
– De ska kunna stå vid pallen utan att vara rädda.

”Så klart får vi bakslag, hästar är ju individer, och då går vi tillbaka till momentet innan.

Camilla Axelsson

Rösten främsta hjälpen

När hästarna är trygga och står avspänt börjar Alex Stridsberg eller Inez Åkesson att hänga på dem och så småningom sitter de på dem.
– När vi sedan rider dem utan att någon håller i, så slipper vi många tråkiga moment eftersom hästarna är trygga med fyrkantsspåret och följer det, med framåtbjudning.
Innan de sätter sig på de unga hästarna arbetas de tio minuter, med longering eller tömkörning. Efter ridningen går de också med dem längs fyrkantspåret.
– Vi styr dem mycket och vill att de ska lyssna på rösten och veta att det är ridning på gång. Jag arbetar väldigt mycket med rösten. Och vi är alltid två vid uppsittning, även med snälla hästar. Jag har ansvar både mot min personal och mot hästägaren, så jag slarvar aldrig, säger Camilla Axelsson, som själv sitter upp på hästarna och fortsätter utbildningen när de vant sig vid ryttare.

Stallaxelsson-14 Kopiera
Ägarna hämtar sina hästar på Camilla Axelssons gård och kör dem själva, i lagom tid, till visningsplatsen. Foto: Lottapictures

Hästägarna delaktiga

Även när det är dags för 3-årstestet följer teamet sitt system.
– Det är för att hästarna ska känna igen sig och därmed bli trygga. Jag har erfarit att även den snällaste häst kan agera helt annorlunda när de kommer ut till testerna.
Ägarna hämtar sina hästar på Camilla Axelssons gård och kör dem själva, i lagom tid, till visningsplatsen.
– Det fungerar bäst så. De flesta hästarna ska ju ändå hem direkt till sommarbete när de är klara. Det är bara om ägaren bor långt borta som vi kör hästarna, säger Camilla Axelsson.

Viktigt med vatten

Alla samlas vid teamets bil. Där råder det ett effektivt lugn. Bagageutrymmet är fullt och nedanför bilen, i skuggan, står stora förpackningar av vatten. Här finns välputsade träns, schabrak, våtservetter att torka hästar kring mular och ögon, uppvisningskläder, spön, linor, borstar – ja, allt som behövs. Hela teamet har mörkblå pikétröjor med det egna namnet på bröstet och ”Team Axelsson” på ryggen.

Stallaxelsson-36 Kopiera
Även när det är dags för ridprov följer alla exakt samma schema som de gör hemma. Foto: Lottapictures

Inrutat schema på examensdagen

Inför själva visningenhjälps man åt med att gå med hästarna och longera/tömköra, precis på samma sätt som de är vana vid. Samma sak vid mätning, visning vid hand och löshoppning.
Även när det är dags för ridprov följer alla exakt samma schema som de gör hemma. Lite longering, sedan går Camilla Axelsson med hästen för att känna att den är med henne och därefter hänger hon i ena stigbygeln några steg innan hon svänger över benet och rider.
Hästarna är påtagligt lugna och efteråt, när de kommer tillbaka till bilen, står de helt nöjda och avspända. Camilla Axelsson och ägarna diskuterar hur visningen gick och sedan tar ägarna med sig hästen hem, medan nästa häst står på tur.
– Det här är hästarnas examen och alla får ett kvitto på att utbildningen fungerat.
Kvittot i Osby visade att av nio hästar fick fem diplom (varav en med dubbel-diplom) och två blev klass 1.

Stallaxelsson-40 Kopiera
Slut för i dag, visningen gick vägen och både teamet och ägarna är nöjda. Foto: Lottapictures

Fakta

I detalj: Camilla Axelsson

Född: 14 oktober 1979.
Bor: På gård utanför Skurup i södra Skåne.
Familj: Sambo Daniel Kardos, bonussonen Melvin 14 (som red unghäst-SM i dressyr på Kilfenora Debbie), dottern Ronja, 10 (som red SM på B-ponnyn Stenbroåsens China Girl), sonen Colin, 7, och korsningshunden Frasse, 10.
Favoritmat: Tacos.
Dryck: Vatten. Jag dricker ingen alkohol, undantaget champagne.
Favoritpryl i stallet: Min Childeric -dressyrsadel.
Favoritprogram på tv: Tittar gärna på serier sena kvällar. Jag är nattuggla.
Person jag skulle vilja vara med på en öde ö: Min sambo Daniel.
Förebild inom ridsporten: Peder Fredricson och Charlotte Dujardin.
Målsättning: Att fortsätta utveckla min verksamhet. Jag planerar att föda upp fler hästar och producera hästar till mina ungar. Min syster föder upp så mina ston kan föla hos henne och stanna där tills de blivit omseminerade.

Expandera

Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 13 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden