Krönika
4 mars 2020 10:30

”Du får inte avskräckas av en dålig röntgen”

GästkrönikaEn lös benbit behöver inte betyda så mycket. Ridsports gästkrönikör Magdalena Hermelin berättar historien om unghästen som inte blev såld på grund av en lös benbit, men som kom att bli en av världens bästa hopphästar. Ta inte så allvarligt på röntgenresultatet, uppmanar Magdalena.

”Du får inte avskräckas av en dålig röntgen”
Magdalena Hermelin driver Stall Lagerfelt i Skåne. Foto: Privat

Sluta att hoppa terräng! Hon hoppar alldeles för bra för det, sa jag till min vän Pernilla Gustafsson som for fram i terrängen på ett sto e Robin Z-xx. Hästen var fyra år och i min smak mycket sportig och fin i typen. Året innan var hon egentligen såld men med en lös benbit så blev det ingen försäljning.

Pernilla tog stoet till kvalitetstävlan på hösten. Fina poäng – 10-10 i löshoppningen – men exteriörpoängen 35 drog ner resultatet. På den tiden var exteriörpoängen en viktig del av totalpoängen, så hon kvalade inte vidare till riks på Elmia.

En ny stjärna hade fötts; hennes namn var Butterfly Flip.

Som tur var så blev det en strykning och det fina lilla stoet fick åka till Elmia. Hon hoppade återigen 10-10 i löshoppningen och i den uppsuttna delen var hon bäst och vann Kvalitetstävlan i hoppning 1995. En ny stjärna hade fötts; hennes namn var Butterfly Flip.

Som vinnare var hon direktkvalad till Falsterbos 5-årsklass. Jag var mycket spänd på att återigen få se henne, men tyvärr vägrade hon ut sig i första klassen. Jag frågade ägaren Kristina Larsson om vi kunde få prova Flippan och det gick bra eftersom hon var till salu.

Peter Eriksson hade henne i sitt stall i två veckor och tyckte att hon var för liten och det kom inte fram några fina hopp i henne. Ägaren ringde Rolf-Göran Bengtsson och frågade om han vill prova henne. Han frågade då Peter om det var något att prova och Peter svarade nej, det var det inte. Flippan fick åka tillbaka till ägaren.

2003 blev de världens bästa ekipage – trots en lös benbit i kotan, som aldrig plockats ut.

Året efter provade Malin Baryard Flippan och gjorde henne så småningom till en stjärna. 2003 blev de världens bästa ekipage – trots en lös benbit i kotan, som aldrig plockats ut.

I dag går alltför många hästaffärer förlorade på grund av röntgenfynd. Det finns så få riktigt fina hopphästar, att hittar du en riktigt fin talang får du inte avskräckas av en dålig röntgen. Det är oftare som ryttaren inte kan ta tillvara på talangen hos hästen än att röntgen är problemet.

Jag köpte en 3-åring  och röntgade den som vanligt, dock inte ryggen, och sålde honom till en elev när han var fyra. När han hoppade 1,30 visade det sig att han hade kissing spines. Jag rådde dem att fortsätta rida och träna på rätt sätt, då han hade ett hjärta av guld. De vann senare young rider-EM och i dag är hästen, som heter Waterford, 17 år gammal och han tävlar fortfarande i svår klass under Lauren Hough.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden