Sverige
31 december 2019 13:17

”Första året bodde vi nästan utanför hagen vid tolvslaget”

NyårsaftonTolvslaget står för dörren och fyrverkerioron ökar bland landets djurägare. Många tar in hästarna tidigt och ljudisolerar stallet, men hur gör man om hästarna går på lösdrift? Ridsport har pratat med Therése Bjerketorp som har cirka 40 hästar på lösdrift. Hon höjer också ett varningens finger för de populära rispapperslyktorna.

”Första året bodde vi nästan utanför hagen vid tolvslaget”
Therése Bjerketorp har rutinerna klara inför det kommande årsskiftet. Foto: Lina Nydahl

Therése Bjerketorp driver Stuteri Nådhammar med inackorderingar, träning av häst och ryttare, avel och försäljning av hästar. På gården i sörmländska Mölnbo bor dessutom nio familjer och bara på lösdriften går det cirka 40 hästar i tre olika flockar.

– Första året med lösdrift bodde vi nästan utanför hagen när tolvslaget närmade sig. Men även om hästarna är oroliga och far runt, så vet de ändå var staketet är, säger Therése som nu haft hästar på lösdrift i tio år.

Det skjuts inget alls på själva gården, men det smäller runt om i bygden. Fast inte alls som i Stockholms närförorter där Therése Bjerketorp tidigare bodde och hade häst.
– Här är vi egentligen ganska förskonade, där började det smälla flera dagar innan nyår. Vi brukade tejpa upp plastsäckar för fönstren och ha radion på över natten dagarna före, berättar Therése.

Topplosdrift
Mycket mat som även sprids ut på flera ställen håller hästarna sysselsatta. Foto: Jeanette Flensburg

Står och trycker i mitten

Hästarna som går på lösdrift har alltid fri tillgång till mat, men runt nyårsafton sprids maten ut på fler ställen.
– Då får de lite annat att tänka på. De kanske inte mår som allra bäst under de här timmarna, men  det är ändå förhållandevis lugnt. De har gott om utrymme, men oftast står de och trycker med svansarna mot varandra mitt i hagen.

Tänk om en raket skulle få snedtändning så att allt brinner upp.

– Visst är det en dag med extra spänning i luften, det märks också på de uppstallade hästarna som är lite grisigare än annars. Egentligen känns det nästan säkrare att ha dem ute, här på Nådhammar har vi gamla stallbyggnader som är gjorda i trä – och tänk om en raket skulle få snedtändning så att allt brinner upp, säger Therése.

Losdrift2
”Det är klart att det skulle vara katastrof om någon häst sprängde trådarna och fick med sig flocken”, säger Therése Bjerketorp. Foto: Jeanette Flensburg

Stålskelett som ramlar ner

Rädslan för att det ska börja brinna är dock större när det gäller de rispapperslyktor som har vuxit i popularitet efter tsunamin i Thailand. Eller för att någon häst ska skada sig på den ståltrådsanordning som finns i en del av de rispapperslyktor som säljs.
– Lyktan brinner förhoppningsvis upp innan den landar, men det blir som ett stålskelett som kan ramla ner var som helst. Vi har ingen häst som har skadat sig ännu, men vi hade ett får som trasslade in sig i ett sådant som vi fick avliva, berättar Therése som har plockat upp resterna från ett antal rispapperslyktor i hagarna genom åren.

Jag tror att hundar och vilda djur är de som lider mest.

Hon har blivit luttrad, men är inte emot fyrverkerier om det görs på rätt sätt.
– Det är en dag på året och vi kanske får acceptera det. Vi har rätt mycket jakt i skogarna här omkring och hästarna är ändå ganska vana vid att det smäller och att det smäller nära. De tittar till men det skrämmer inte flockarna i sken.

– Jag tror att hundar och vilda djur är de som lider mest.

Här hittar du alla regler som gäller kring fyrverkerier.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden