Nyheter
31 januari 2019 11:27

LISTA: Ridsportens mäktigaste kvinnor

Lista+intervjuI ridsport-Sverige finns många kvinnor med formell och informell makt, med starkt inflytande och på höga positioner. De är personer som inspirerar – här listas topp-5 bland ridsportens mäktigaste kvinnor.

LISTA: Ridsportens mäktigaste kvinnor
Ridsportens mäktigaste kvinna: Lisen Bratt Fredricson. Foto: Lottapictures

Därför gör Ridsport

listan över ridsportens mäktigaste kvinnor

Att kvinnor är i majoritet bland de aktiva i svensk ridsport råder det inga tvivel om. Men hur ser det ut på maktpositionerna? Även om kvinnor befinner sig i majoritet, finns det ingenting som säger att det ser likadant ut i toppen. Kvinnlig representation är fortfarande ingen självklarhet i Sverige: i näringslivet har alla branscher utom tre en högre andel män bland cheferna än bland de anställda, visar senast tillgänglig statistik från SCB.

Ridsport har kartlagt kvinnor med makt och inflytande i ridsport och avel. Vi kan konstatera att det finns kvinnor med starkt inflytande och på höga positioner. Det är inspirerande, tycker vi.

Det är också skälet till att vi har tagit fram den här listan: för att synliggöra kvinnor med inflytande och ge inspiration till fler.

I den här listan har vi valt att väga samman informell och formell makt. Varför det, undrar du kanske? Skälet är att inflytande inte bara handlar titlar, pengar och formellt ansvar. De informella nätverken är lika intressanta. Makt och inflytande finns i många skepnader, inte minst i de sociala mediernas tidevarv.

Etta på listan är Lisen Bratt Fredricson, just på grund av att hennes inflytande handlar om att hon har ett finger med i mycket av det som sker i ridsport-Sverige. Hon är den moderna tidens ledare som får saker att hända på flera håll samtidigt och i kraft av sina nätverk. Men egentligen är själva rangordningen inte det mest intressanta. Det är den sammantagna listan med en mängd namn, som naturligtvis skulle kunna göras mycket längre.

Cecilia Stenshamn, chefredaktör

Listalisenartikel1
Lisen Bratt Fredricson. Foto: Lottapictures

1. Lisen Bratt Fredricson

Driver Grevlundagården och ett flertal verksamheter inom tävling, försäljning och media.       
Driver tävlingsstallet Grevlunda, delägare i Elmia Scandinavian Horse Show och har startat ett flertal ytterligare verksamheter såsom ett auktionsbolag, Ryttargalan, en webbutik och en mediakanal. Har även engagemang i Falsterbo Horse Show.
”Makt för mig låter lite negativt och är inget som jag direkt eftersträvat. Men jag tycker om att kunna påverka och ser mig som en ledare”, säger Lisen – läs hela intervjun längre ner på sidan.

Ridsport, Hoppning
Antonia Ax:son Johnson. Foto: Roland Thunholm

2. Antonia Ax:son Johnson     

Ägare Lövsta stuteri.     
Vid sidan av ägandet av Axel Johnsonkoncernen, som gör henne till en av näringslivets mäktigaste, är hon starkt engagerad i att utveckla ridsporten och aveln. Bland annat genom Lövsta Stuteri och satsningen på unga talanger i Lövsta Future Challenge. Även föregångare i miljöfrågor och hållbarhet.

Agnes Fabricius, Vd För Agria Djurförsäkring Foto: Agria P: 2018-23
Agnes Fabricius. Foto: Agria

3. Agnes Fabricius   

Vd Agria.                               
Som både hippolog och chef för hästsportens största försäkringsbolag (med drygt 3 miljarder i premieintäkter) engagerar hon sig i hästars välfärd och räds inte att ta debatten om deras hållbarhet.

Ridsport, Sundbyholm Dag 6
Annika Tjernström. Foto: Roland Thunholm

4. Annika Tjernström  

Generalsekreterare Ridsportförbundet.
Som generalsekreterare i förbundet har hon ett finger med i det mesta av det som påverkar ridsport-Sverige.

Ridsport
Maria Gretzer. Foto: Roland Thunholm

5. Maria Gretzer    

Ordförande i FEI:s Athletes’ Committee.    
Efter sex år som ordförande i FEI:s Athlete´s Committee får den tidigare förbundskaptenen och OS-ryttaren förnyat förtroende. Hon är även ryttarrepresentant i arbetsutskottet, Executive Board, som är FEI:s högsta beslutande organ.

Vilka kvinnor ligger på plats 6–25 på listan? Och vilka toppar listorna över influencers, lobbyister, tränare, bubblare och hästägare? Här hittar du den kompletta listan, som även finns med i Ridsport nummer 2 som kommer ut torsdagen den 31 januari.


Lisenbratt20190123_lg-3wb2
”I första hand har jag fått affärsidéer när jag har sett något som fattas, som jag tycker behövs”, säger Lisen. Foto: Lottapictures

Listettan Lisen Bratt Fredricson: ”Jag ser mig som en ledare”

Hon har affärssinne och tycker om att jobba hårt. Tack vare det, och en känsla för vad branschen behöver, har Lisen Bratt Fredricson ett finger med i det mesta som händer i ridsport-Sverige.

Hon har drygt 90 000 följare på Instagram, driver ett av världens mest framstående tävlingsstall, är tävlingsarrangör och hästhandlare, dessutom har hon en egen framgångsrik tävlingskarriär bakom sig. Men när Lisen Bratt Fredricson började tävla som ung, och så småningom började handla med hästar, var det inte riktigt allt detta hon såg framför sig.
– Jag har köpt och sålt saker ända sedan jag var liten, arrangerade min första tävling när jag var tolv. Sedan har det bara fortsatt, egentligen utan större målfokusering faktiskt.

Hon medger att det nog skulle vara kul att driva hotell och restaurang också, men eftersom hon tidigt valde ridsporten är det där hon valt att jobba vidare med sina affärsidéer.
– I första hand har jag fått affärsidéer när jag har sett något som fattas, som jag tycker behövs. Ryttargalan, auktionsbolaget och vår webbshop är alla byggda på att jag saknat något i branschen.

Lisenbratt20190123_lg-7(1)
Fullt upp. Lisen älskar måndagar och att kicka igång veckan som väntar. Foto: Lottapictures

Sociala medier viktiga

Sociala medier räknar hon som en av ridsportbranschens största framgångsfaktorer.
– De är fantastiska för ridsportfolket. Många av oss finns utspridda i landet, ofta på mindre orter. Nu kan man ju sitta ute på landet och ända dra i gång saker, sociala medier är otroligt viktiga för hela branschen.
– Jag älskar måndagar, älskar att börja arbetsveckan och att få ro iland saker. Visst, vi jobbar hårt, men man ska komma ihåg att vi numera också har personal som arbetar tillsammans med oss. Vårt företag har växt snabbt sista tiden och nu har vi många armar och ben som vi jobbar tillsammans med.

Vårt företag har växt snabbt sista tiden och nu har vi många armar och ben som vi jobbar tillsammans med.

Det nya året hoppas hon kunna ägna sig mer åt att förfina sina verksamheter än att starta nya projekt.
– Jag vill jobba mer med min personal, lägga ner mer kvalitetstid och arbeta kvalitetsinriktat för att förvalta och vidareutveckla det vi har dragit i gång, mer kvalitetsinriktat arbete är mitt mål.

För en person som påstår att hon fortfarande inte vet vad hon vill bli när hon blir stor har hon ändå hittat rätt många gånger.
– För mig är det så klart mer än en hobby att hålla på med hästar. Det kom in när jag träffade Peder, i hans familj är hästar det finaste man kan jobba med. Det förvånade mig, den miljön som jag kom från hade inställningen att hästar är en hobby, inget annat.

Bra ur dåligt

Hästar kostar pengar och för den som vill bygga en yrkeskarriär på att göra affärer i hästvärlden finns alltid ett visst mått av risktagande, något som även Lisen Bratt Fredricson har fått känna på.

Ofta kommer bra saker ur dåliga situationer.

– Visst har jag upplevt en hel del tunga saker, men jag har inte sett det som direkta motgångar, utan det är snarare något jag räknar med. Hästar som dör till exempel, det är tufft både ekonomiskt och känslomässigt, men det kan hända och är något man måste ta med i beräkningen när man håller på med det här.

– Köper jag en häst så måste jag räkna med att det kan vara som att spola ned pengarna i toaletten, den kan ju dö i morgon.
– En häst som dör eller en stor försäljning som inte gått igenom, det är klart att det är tufft om det är ont om pengar på kontot. Men då kavlar vi upp ärmarna och ser hur det går att göra det bättre med de medel vi har. Ofta kommer bra saker ur dåliga situationer.

Vad tänker du om den makt du numera har i branschen?
– Makt för mig låter lite negativt och är inget som jag direkt eftersträvat. Men jag tycker om att kunna påverka och ser mig som en ledare.

Hur vill du helst använda det stora inflytande som du numera har inom ridsporten och bland hästfolk?
– Jag tycker om att dela med mig av mina tankar och idéer. Att kunna hjälpa, pusha eller inspirera någon gör mig tillfredsställd. Min fantasi och mina idéer är en djup forsande flod och jag är tacksam över att ha den floden.

Insikt i sporten

viktigt för bra affärer

Lisenbratt20190123_lg-92Foto: Lottapictures

Namn: Lisen Nina Magdalena Bratt Fredricson.
Ålder: 43.
Bor: Grevlunda, Skåne.
Familj: Tre söner, maken Peder Fredricson.
Bakgrund: Hoppryttare på elitnivå till och med 2014. Lade grunden till sitt och makens affärsimperium 2001 i och med försäljningen av OS-hästen Casanova (e Cortez u Alpenkicka). Har sedan dess startat bland annat Ryttargalan, auktionsbolaget Swedish Select Horse Sales, en webbutik, en mediakanal, Elmia Scandinavian Horse Show och driver tillsammans med maken den egna gården och tävlingsstallet Grevlunda.
Första affärsidé: Sälja stenar. ”Det var inte så lukrativt”.
Lisens bästa råd till den som vill göra affärer i ridsportbranschen:
• Insikt i sporten är viktigt. Jag har sett många exempel på folk som ger sig in i branschen utan att ta reda på hur saker och ting ligger till först. Det stressar mig att se sådant, många är naiva i sin satsning och det går sällan bra för sådana projekt.
• Utöver god kunskap om branschen krävs en bra idé eller produkt, och så bra människor som man jobbar med.

Intervju: Mia Sahl

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden