Hästägartips
13 januari 17:33
Ridsportplus

Hästar lika rädda för kor som för en låda

Slår fastVad är det egentligen som skrämmer en häst som får dåndimpen av både kossor och brevlådor? Polska forskare har svaret.

Hästar lika rädda för kor som för en låda
För en häst kan en brevlåda vara precis lika skrämmande som en ko. Men varför är det egentligen så? Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många ryttare har upplevt att deras hästar reagerat när de ska rida förbi en flock nötkreatur i en hage. Hästen stannar, ”fryser fast” med bultande hjärta eller tvärvänder och galopperar iväg. Det kan ta en stund att övertyga hästen om att det är ofarligt att passera koflocken.

Nedärvt minne

Polska forskare har nu undersökt detta närmare. De utgick från att hästar borde ha ett nedärvt minne av att de historiskt sett betat tillsammans med nötkreatur och därför inte borde vara lika rädda för dem som för andra stora föremål.

Tjugo hästar användes i studien. De fick närma sig en ridbana, där det antingen fanns två kor, en rörlig papplåda eller ingenting alls. Hästarnas uppförande och puls registrerades.

Tvärt emot vad forskarna hade förväntat sig, reagerade hästarna nästan mer för korna än för papplådan. De reagerade instinktivt på det som var stort och rörligt, antingen det levde eller ej och ville undvika båda.
– Våra resultat bekräftar att hästars första reaktion till potentiella faror är flyktbeteende, konstaterar forskningsledaren Anna Wiśniewska, och detta består trots alla år av domesticering och selektering av orädda hästar.

Övertalningsbara

Att hästarna var lite mer rädda för korna, kan bero på att dessas uppträdande och rörelser inte gick att förutse. Papplådan rörde sig enbart fram och tillbaka. Hästarna var dock inte räddare utan att det gick att övertyga dem om att passera både kossorna och papplådan.

På bete verkar kor och hästar acceptera varandra utan större problem.

Källa: Heterospecific fear and avoidance behaviour in domestic horses (Equus caballus). A Wiśniewska et al, Animals 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden