Hästägartips
1 januari 2022 15:54
Ridsportplus

Så får du hästen att äta långsamt

Experten tipsarDet finns olika lösningar för att förlänga tuggtiden för din häst. Men ibland är de allt annat än optimala för hästen.

Så får du hästen att äta långsamt
Betet är slut på många håll i landet och fodring med hö eller hösilage är vardag. Etologen Jenny Yngvesson förklarar hur du anpassar fodringarna till fördel för hästen. Foto: Profarma

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Forskningen visar att långa ättider är bra för hästar. Nu för tiden är det ingen ovanlig syn med finmaskiga slow feed-nät i stallarna; nät som effektivt förlänger tiden det tar att äta grovfoder. Men det finns nackdelar.

    Det finns en mängd forskningsstudier på hur hästar äter. En har visat att hästarna själva föredrar att äta i naturlig position med mulen i markhöjd. Hästägare hänger dock gärna näten högt, för att hästen inte ska fastna med hoven. Huvudpositionen och ryckandet när hästen äter kan möjligen ge risk för nackskador.
    – Forskning har också visat att luftvägsproblem ökar om hästen äter med huvudet högre upp än marken. Dessutom kan upphängda nät eller påsar orsaka frustration, det blir någon form av stressreaktion. Och hos den som är frustrerad en längre tid går det också att se fysiologiska stressreaktioner. Vi tål alla kortvarig stress, men långvarig stress kan vara skadlig. En hölåda med relativt stora hål kan funka bättre än näten, det verkar orsaka mindre frustration, säger etologen Jenny Yngvesson.

    Tandskador vid hönät diskuteras

    Jennyyngvesson
    Jenny Yngvesson är etolog och docent vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

    En annan risk som diskuteras är om en häst som äter ur hönät kan få tandskador.
    – Det är svårt att hitta forskning inom det området. Alla effekter på hästens hälsa och beteende är inte klarlagda än för dessa lösningar är ganska nya, säger Jenny Yngvesson.

    En inte ovanlig lösning vid till exempel lösdrift är att sätta ett nät över en hel bal med hö.
    – Det jag inte tycker om, som etolog, är att hästarna ofta står vid balen hela tiden. Det naturliga är att de rör sig långsamt samtidigt som de äter, faktiskt den största delen av dygnet. Dessutom är det många hästar som blir överviktiga av fri tillgång till grovfoder.

    En aktivitetsboll kan vara en bra idé men man behöver vara försiktig med krubbitande hästar, eftersom bollen verkar förvärra hästens stress om den fylls med till exempel morötter.
    – Det är sannolikt bättre att fylla en aktivitetsboll med grovfoder, säger Jenny Yngvesson.

    Önskar foder med lämpligt för hästar

    Hon skulle önska att det fanns ett grovfoder med mindre näring.
    – Ett foder med lågt näringsinnehåll så att hästarna kan äta mer eller mindre så mycket de vill. Det är det de är gjorda för. Dagens hästhållning innebär begränsningar för hästarna samtidigt som ett stort problem är övervikt och fetma.
    – Om det är svårt att hitta det perfekta grovfodret kan en lösning vara att fodra med en blandning av analyserat hö eller hösilage och halm. Men jag önskar att man producerade ett foder som är lämpligt för hästar.

    Halm innehåller mycket fibrer som är bra för hästens mage. Eftersom det inte finns något protein i halm kan det behövas komplettering i form av proteinfoder.
    – En studie från SLU har tittat på halm och magsår och man kan lugnt ge en hel del halm, upp till 50 procent, för överviktiga hästar.

    Ett sista tips från Jenny Yngvesson är att titta på skötseln av elefanterna på Kolmårdens djurpark, där skötarna ofta gömmer äpplen och morötter för att ge både motion och bättre humör.
    – Du kan träna en häst att leta. Att få leta efter mat kan också berika hästens liv om den måste stå på boxvila, säger hon.

    Källor: Glunk et al. 2014. The Effect of Hay Net Design on Rate of Forage Consumption When Feeding Adult Horses.  J. Equine Vet. Sci.

    Jansson et al. 2021. Animals Straw as an Alternative to Grass Forage in Horses—Effects on Post-Prandial Metabolic Profile, Energy Intake, Behaviour and Gastric Ulceration. Animals.

    Speaight et al. 2016. J. A preliminary study on the effects of head and neck position during feeding on the alignment of the cervical vertebrae in horses. Vet. Behav. Vol. 15: 93.

    Racklyeft, D.J. & Love, D.N. 1990. Influence of head posture on the respiratory tract of healthy horses. Australian Veterinary Journal 67 (11), 402-405.

    Rochais et al. 2018 “Hay-bags” and “Slow feeders”: Testing their impact on horse behaviour and welfare. ScienceDirect.

    Webster & Ellis 2010. The impact of nutrition on the health and welfare of horses. Wageningen Academic.w

    Fakta

    6 sätt att anpassa utfodringen

    1. Gör helst många högar med mat i hagen så att hästarna går runt på ett naturligt sätt.
    2. Se till att det är långt mellan foder, vatten och salt så att hästarna rör sig.
    3. Att ha munkorg kan ge skavsår och andra problem, försök hellre anpassa flocken så att näringsbehovet är detsamma hos hästarna.
    4. En lösning kan vara att ha en halmbal under tak i hagen under den tid på året då det inte finns gräs. Om det är hö finns risken att hästarna står där för jämnan.
    5. Foderautomat är en lösning för individuell utfodring – men egentligen gillar hästarna att äta tillsammans.
    6. Vill du ha hjälp att hitta en lösning? Prata med både en etolog och en oberoende foderrådgivare.

    Källa: Jenny Yngvesson

    • 1,5–2 kilo torrsubstans per 100 kilo kroppsvikt är den minsta rekommenderade givan enligt Hästsverige.se, för att en häst ska må bra.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden