Sverige
19 februari 12:43
Ridsportplus

Hästar omhändertas efter djurförbud

DjurskyddEn kvinna i Dalarna fick djurförbud i början av 2023, då hennes hästhållning hade stora brister. Över ett år senare har nu länsstyrelsen beslutat att omhänderta kvinnans hästar.

Hästar omhändertas efter djurförbud
Länsstyrelsen omhändertar nu kvinnans hästar, ett drygt år efter att hon fått djurförbud. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I januari 2023 beslutade länsstyrelsen att hästägaren skulle åläggas med djurförbud för samtliga djurslag. Hon fick då åtta veckor på sig att göra sig av med hästarna.

  Anledningen till djurförbudet var kvinnans bristande hästhållning, att hon inte sett till att hästarna fått rätt vård samt fått upprepade förelägganden från länsstyrelsen.

  Kvinnan överklagade djurförbudet och i augusti förra året ändrade Förvaltningsrätten beslutet till att endast gälla hästar, inga andra djur. Men därefter har länsstyrelsen fått in tolv anmälningar om att kvinnan fortfarande har hästar, trots djurförbudet.

  Vid en kontroll i november, då länsstyrelsen besökte kvinnans gård, kunde man konstatera att ett antal hästar återigen fanns på plats och att vissa av dem var i dåligt skick. Kvinnan hävdade att hästarna togs om hand av hennes dotter, som vid tillfället var minderårig.

  I sitt senaste beslut, taget den 1 februari i år, skriver länsstyrelsen att hästarna nu ska omhändertas då kvinnan bryter mot djurförbudet samt inte har följt det beslut som tidigare fattats om att hon ska göra sig av med hästarna. ”Ett omhändertagande av hästarna är viktigt ur djurskyddssynpunkt”, skriver länsstyrelsen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden