Sverige
25 november 2023 11:53
Ridsportplus

Man i mellersta Sverige får djurförbud efter vanvård av hästar

DjurskyddEn kvinna med djurförbud skötte mannens djur och bristerna i djurhållningen var många. Nu får en man i mellersta Sverige djurförbud.

Man i mellersta Sverige får djurförbud efter vanvård av hästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i början av 2021 fick mannens partner djurförbud. Partnern uppgav i samband med detta att hon överlät sina djur till mannen och efter det har turerna i mannens egen djurhållning varit många.

I ett nytt beslut från aktuell länsstyrelse berättas det om flera inspektioner på fastigheten där kvinnan bodde. Vid inspektionerna har det framgått att djuren som överläts har varit kvar där, och att det har varit kvinnan som har ansvarat för dem trots att hon hade djurförbud.

Vid dessa inspektioner har dessutom flera brister i djurhållningen dokumenterats. När det gäller hästarna handlade det om skaderisker och att de inte fick tillräckligt med utevistelse. Flera djur på gården var magra och hade skador och sjukdomar som hade behövt ses över av veterinär.

Djur omhändertogs

I augusti 2022 omhändertog länsstyrelsen samtliga djur som fanns på fastigheten där kvinnan bodde. Flera av djuren bedömdes vara vanvårdade och i dåligt skick. Två djur avlivades på plats då veterinär bedömde att de inte skulle klara av transporten till uppstallningsplatsen. En katt självdog i samband med veterinärbesiktningen.

Länsstyrelsen ger nu mannen djurförbud då myndigheten anser det vara bevisat att han inte förmår att ta ansvar över djur. Mannen motsätter sig djurförbudet och menar att han inte har misskött några djur, att han har anlitat veterinär när det har behövts, sett till att djuren har haft mat och vatten samt daglig tillsyn. Han uppger också att kvinnan med djurförbud inte har skött om hans djur.

Återkommande brister

Länsstyrelsen bedömer dock att ”…de återkommande allvarliga bristerna och att du fortsätter att låta en person med djurförbud sköta dina djur visar på att ett upprepande redan har skett och sannolikt återigen kan komma att ske. Förutsättningar föreligger därför att förbjuda dig att ha hand om djur. Förbudet får anses stå i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för dig. De upprepade allvarliga bristerna och omhändertagandena gäller flera olika djurslag därför anser länsstyrelsen att djurförbudet ska gälla alla djurslag.”

Beslutet om djurförbud kan överklagas till förvaltningsrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden