Sverige
20 augusti 09:34
Ridsportplus

Djurförbud för flera personer: ”Bristande insikt”

DjurskyddHos en kvinna i Skåne län hittade länsstyrelsen en häst som illa skadad satt fast i en grind vid ett oanmält besök. Hos en man i Västra Götaland har flera brister i hästhållningen konstaterats. De båda tillhör dem som nu får djurförbud.

Djurförbud för flera personer: ”Bristande insikt”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En kvinna och en man i Västra Götaland län förbjuds nu att hålla hovbärande djur. Detta efter upprepade brister i deras hästhållning sedan 2019. Det har bland annat handlat om att de båda har haft fler hästar än vad de har haft tillstånd för, overkade hovar, brist på torra liggytor och skaderisker i hästarnas miljöer.

De båda har haft tillstånd för yrkesmässig hästhållning tidigare, men detta drogs in redan 2012 på grund av brister som ledde till att hästar omhändertogs året efter.

De senaste åren har flera kontroller gjorts, och vissa brister har rättats till. I februari 2022 konstaterade länsstyrelsen vid en kontroll att hästhållningen var bra.

Brott mot djurskyddslagen

Ett år senare var dock en del av problemen tillbaka och i början av 2023 dömdes de båda också för brott mot djurskyddslagen eftersom de hade haft fler hästar än vad de hade tillstånd för.

Länsstyrelsen grundar sitt beslut om förbud att äga hovbärande djur för de båda på att bristerna har varit många under en längre sammanhängande period.
Länsstyrelsen bedömer att de ”saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med
djurskyddslagstiftningen och att djur kan fara illa//. Det har inte framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt”.

Däremot får både mannen och kvinnan arbeta med hovbärande djur som någon annan är ansvarig för: ”Detta eftersom det är sannolikt att den som är huvudansvarig för djuren är ansvarig att se till att de har rena och torra liggytor, miljö fri från skaderisker och får hovvård.”

Annat fall i Skåne

En kvinna i Skåne har fått djurförbud som gäller alla djurslag. Bakgrunden till detta är bland annat att vid en oanmäld kontroll av hennes djurhållning i höstas hittades en häst som satt fast i en grind i en ligghall. Hästen var så illa skadad att den fick avlivas.

Det visade sig att hästarna inte fick daglig tillsyn, det fanns fler skaderisker för dem och att länsstyrelsen redan flera gånger tidigare hade påpekat att grinden som den aktuella hästen fastnat i var en skaderisk. Trots detta var grinden kvar.

”Sammantaget innebär detta att du har allvarligt försummat vården och tillsynen av dina hästar,” skriver länsstyrelsen som anser att kvinnan har visat att hon saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen och att ”det har inte framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt. Tvärt om visar ditt yttrande på en bristande insikt i de problem som förelegat i din djurhållning.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden