Sverige
6 januari 2021 12:53
Ridsportplus

Hästar på rymmen återfunna: ”Måste ha vandrat hela natten”

Lyckligt slutSent på tisdagskvällen upptäckte Helen Söderberg att 30-årige Baddi och shettisen Frolly hade rymt från hagen. Familjen befarade det värsta med tanke på den trafikerade landsvägen som ligger i närheten. Nu är dock hästarna återfunna välbehållna – över en mil från stallet.

Hästar på rymmen återfunna: ”Måste ha vandrat hela natten”
Baddi och Frolly med Helen Söderberg, hunden Viska, hästskötaren Elin Andersson och Ludwig Forss, som är son till Frollys ägare. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var sent på tisdagskvällen som Helen Söderberg upptäckte att hagen på gården i Björnlunda  i Södermanland var tom. Islänningen Baddi fra Husey, som precis fyllt 30 år, och shettisen Frontera, kallad ”Frolly”, var spårlöst försvunna. Ingen hade sett eller hört någonting. Familjen sökte till långt in på natten, men det var svårt att följa några spår i den upptrampade snön. Rädslan var att hästarna hade sprungit ut på den trafikerade landsvägen i närheten.

Helen lade även ut en efterlysning på Facebook och strax före lunch under onsdagen kom det glada beskedet – hästarna var återfunna.
– Jag pratade precis med Helen, hon var helt överlycklig och klappade händerna. Det var ett kort samtal, men hon hann säga ”mamma de lever och allt är bra”, berättar Mary-Anne Blomdin, som är mamma till Helen som är döv.

Hästarna hittades av ett ungt par i Stjärnhov, över en mil från hästarnas hem i Björnlunda.
– De har gått långt, väldigt långt. De måste ha vandrat hela natten i stort sett. Jag vet inte hur det har gått till, men på något sätt har de klarat sig. De måste ha gått genom skogen på småvägar, de skulle aldrig ha klarat sig på landsvägen.

Resized_received_519577245623234
Moa Welvestam, som tidigare varit Helen Söderbergs hästskötare, och pojkvännen Ivan Ingesson hittade de bägge rymmarna skrittandes på vägen. ”Hästarnas hjältar”, skriver Helen Söderberg på sms till Ridsport. Foto: Privat

– Min man kunde se spår fram till vägen, men de hade inte släppt ifrån sig någon snö från hovarna på vägen. Då antar man ju att de är kvar på denna sidan. Men de måste ha gått över vägen in på småvägar mot Ånhammar, och tur var väl det. Det är en bra vandring så motion har de fått. Det trodde man väl knappast att det skulle sluta så här lyckligt, säger Mary-Anne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden