Hästliv
30 juni 16:58
Ridsportplus

Hästar reagerar olika mot män och kvinnor

Känner skillnadDet kan vara skillnad på hur hästen reagerar när du ska hämta den i hagen, beroende på om du är kvinna eller man. Ryttarens kön påverkar också hur väl hästen samarbetar i ridningen. Det kan man utläsa av en stor databas med uppgifter om hästars beteende.

Hästar reagerar olika mot män och kvinnor
Hästar som hanteras av kvinnor är generellt sett lättare att fånga i hagen än de som hanteras av män, enligt den australiska databasen E-BARQ. Foto: Frank Sorge/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

E-BARQ är en stor databas över hästars beteende, som drivs av universitetet i Sydney. Utifrån datan där har man gjort sammanställningar kring olika ämnen. En handlar om hästars uppförande beroende på om de hanteras av män eller kvinnor.

Den australiensiska etologen och tränaren Kate Fenner undersökte data kring nästan 1500 hästar i 33 länder och fann att hästar som regelbundet hanteras eller rids av män oftare verkar svåra att fånga i hagen än de som kvinnor har hand om. Men under sadel gick de manliga ryttarnas hästar mer sällan mot tygeln och verkade samarbeta bättre.

Visar att hästen märker skillnad

– Detta betyder inte att män är bättre eller sämre än kvinnor, men visar att hästarna märker skillnaden på könen och uppför sig därefter, säger Fenner. Dessutom kopplar de detta till tidigare erfarenheter de haft av respektive kön.

Det kan vara så att manliga ryttare snabbare korrigerar ett oönskat beteende

De hästar som mestadels eller enbart hanterades av kvinnor var mer benägna att gå emot tygeln och skaka på huvudet när de reds.

– Det kan vara så att manliga ryttare snabbare korrigerar ett oönskat beteende, säger Fenner, och att det gör hästarna trygga med vad ryttaren förväntar sig av dem. Å andra sidan hade de hästarna inte förtroende för människan när de var lösa, utan gick sin väg eller var svåra att fånga.

Hästarna går på röst och kroppshållning

Fenner menar att hästar skiljer på män och kvinnor genom deras röst, kroppshållning och kanske även gångstilen. I praktiken är detta något att bära med sig inför köp av en ny häst, att det finns skillnader mellan kvinnliga och manliga ryttare och att de kan påverka hästen.

– Hästens uppförande är vårt ansvar, det är resultatet av vad vi har gjort och vad hästen förväntar sig att vi ska göra härnäst. Så det är upp till oss att ge dem goda erfarenheter så att de vill komma till oss, hanteras och bli ridna och få ut något trevligt av den interaktionen, menar Fenner.

Medborgarforskning om hästens beteende

Hon har varit med och utarbetat Equine Behavior Assessment and Research Questionnaire (E-BARQ) den världsomspännande databasen över hästars beteende som alla kan vara med och delta i. Övriga personer bakom den är beteendeforskarna Paul McGreevy, Bethany Wilson och Michelle Lenore Hyde. Denna medborgarforskning är ett pågående projekt som involverar hästägare över hela världen.
Ovanstående om manliga och kvinnliga ryttare är en av de slutsatser som har kunnat dras av de uppgifter som hästägarna har lämnat. Där ingår bland annat frågor om hur ofta någon annan hanterar hästen – och om det är en man eller kvinna.

Tidigare har E-BARQ visat att ston inte är ”svårare” än valacker och fler sammanställningar kommer så småningom.

Den som är intresserad av att delta i E-BARQ och berätta om en eller flera hästars beteende hittar den här: www.e-barq.com.
På tidningen The Horses sajt finns också en artikel om E-BARQ.
Källa: Horses Act Differently With Male and Female Handlers, The Horse, 2 maj 2021.

Den här artikeln, i kortare version, har tidigare publicerats i Ridsport nr 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden