Sverige
23 oktober 2018 09:27

Hästar skadade – ägare anmäler flygplats och flygflottilj

PolisanmältJas Gripen-planens flygningar skrämmer hästarna och några av dem har skadats. Nu har fyra gårds- och hästägare polisanmält Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättans Vänersborgs flygplats.

Hästar skadade – ägare anmäler flygplats och flygflottilj
Flygplanen på bilden, Jas 39 Gripen, är fotade i ett annat sammanhang, Foto: Björn Forenius/Istock

Flera medier, bland annat SVT Väst, har tidigare berättat om hur hästar nyligen har skadats och hur ryttare har ramlat av när hästarna skrämdes av av Jas-plan som flög på låg höjd över gårdar. Hästägarna ska har försökt få till möten med Försvarmakten, men utan resultat.
Efter att även en miltärhelikopter skrämt hästarna har fyra gårdsägare tillsammans polisanmält Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättans Vänersborgs flygplats, skriver TTela. Polisanmälan gäller framkallande av fara för annan samt miljöbrott. Enligt tidningen har det pågått flygövningar under några veckor med ökad trafik.

”Sammantaget är det mycket. Tidigare var det två civila plan morgon och kväll till Stockholm, men det var ingenting mot allt som är nu vid flygplatsen”, säger en av hästägarna till tidningen.
Varken F7:s kommunikationsansvariga eller flygplatsens chef har ännu inte velat kommentera polisanmälan, uppger TTela.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden