Sverige
5 november 2017 16:17

Hästar vanvårdades till döds – böter efter hovrättens dom

DomFlera hästar avlivades eller självdog till följd av vanvård hos ett par i västra Sverige. Hovrätten dömer såväl kvinnan som mannen till böter.

Hästar vanvårdades till döds – böter efter hovrättens dom
Samtliga 15 hästar på gården omhändertogs år 2014. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Trots att kvinnan hade fått djurförbud 2011 fortsatte hon och en man att ha hästar på en ny gård. Kvinnan och mannen både födde upp och hade hästar på foder, skriver SVT Nyheter Väst.

Flera vanvårdades så pass att de avlivades eller självdog, och nu dömer hovrätten kvinnan och mannen till villkorlig dom och dagsböter på 4 000 och 5 000 kronor för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Det var en skärpning mot tingsrättens dom, där mannen frikändes och kvinnan friades från en av åtalspunkterna.

SVT skriver bland annat att kvinnan uppger att hon har varit sjuk och därför inte kunnat ta hand om hästarna. Mannen drabbades också av sjukdom under tiden. Mannen har i förhör bland annat sagt att ”om han får djurförbud ska han skita i det, för han har haft hästar hela sitt liv och kan det här med hästskötsel” uppger SVT.

Brotten ska ha ägt rum 2013–2014. Det var slutligen i mitten av 2014 som polis och veterinär kom till gården och, enligt länsstyrelsens beslut, omhändertog 15 hästar.

SVT berättar mer om  de vanvårdade hästarna (läs mer här):

”Ponny 1: Mycket mager och med kraftigt uppstickande ryggrad, markanta revben och uppsvälld buk. Fick avlivas efter omhändertagande. Vanvården ska ha pågått under lång tid före avlivningen och dödsförloppet ska ha varit förenat med lidande.

Ponny 2: Hos paret på foder. Avled i samband med fölning och lades död under en presenning på gården. Hovrätten fastställer att det är utrett att paret har brustit i sin dagliga tillsyn genom att inte tillkalla veterinär i samband med fölningen och de komplikationer som uppstod.

Ponny 3: Beskrivs i en rapport som mycket mager. Självdör senare, dödsorsak oklar.

Ponny 5: Har vid inspektionen en uppsvälld buk, tovig och glanslös päls och overkade hovar. Ryggraden sticker upp och hästen har inte tillgång till foder. Vid omhändertagandet av hästarna har den haft svårt att resa sig och haft ett skadat bakben. Hästen avlivades samma dag. Hästens tillstånd tyder på att den inte har haft tillräckligt med foder.”

Källa: SVT Nyheter Väst

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-