Hästliv
3 januari 2021 14:50
Ridsportplus

”Hästarnas energi inspirerar mig”

KonstDressyrfantasten Maria Furtado har ritat och målat hela livet, men efter en olycka började hon måla hästar på allvar. Hennes tavlor har alltid inslag av guld eller andra metaller. "Drömmen är egentligen att kunna leva på konsten", säger hon.

”Hästarnas energi inspirerar mig”
Hästens energi ger inspiration till Maria Furtados tavlor. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Maria Furtado har ritat och målat så länge hon kan minnas, men det var först efter en olycka där hon slog i huvudet som hon började måla hästar på allvar.
– Jag målar för att må bra. Det är en meditativ grej för mig att skapa utan stress och måste, säger Maria Furtado.

Maria säger att hon använder alla tekniker hon kan komma på och målar alltid med mycket färg. Hon jobbar med både pensel och kniv och bygger sina tavlor i lager
– Jag målar framför allt med akrylfärg på uppspända dukar. Det är ett roligt medium som man kan använda både som den är eller blanda med vatten för att få en akvarell-effekt.

Maria3
Tavla av Maria Furtado Foto: Natalie Lindholm
Maria2
Maria Furtado älskar att måla hästar i rörelse och använder många olika tekniker.

I dag har hennes stora tavlor alltid inslag av bladmetall i guld, silver och koppar. De mindre tavlorna, i A3-format, målar hon i akvarell och med fineliner-penna.
– Jag målar nästan uteslutande hästar, hästar är ju det jag brinner för. Jag älskar att måla hästar i rörelse. Deras energi  inspirerar mig och det är nog min styrka, att få fram all energi på duken. Därför målar jag sällan porträtt.

Vill kunna leva på konsten

Som dressyrfantast föll det sig naturligt för Maria att måla dressyrhästar och under ett par år sponsrade hon finalisterna i DressagePower Future Stars med målningar. Utöver det hittar vi många iberiska hästar i Marias samling, mycket tack vare att hon själv ägt spanska hästar i flera år.
– Drömmen är egentligen att kunna leva på konsten, men jag målar just nu i väldigt liten skala så det är bara en hobby för mig.

Fakta

Maria Furtado

Namn: Maria Furtado

Bor: I Stockholm.

Familj: Man Daniel och hundarna Ella och Edit och PRE-valacken Abadio.

Jobbar med: Tillgänglighetssakkunnig på arkitektkontor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nr 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden