Sverige
25 juni 14:35

Hästars ansiktsuttryck förändras vid smärta och hälta

ForskningForskare kan se ett samband mellan vissa typer av smärta och förändringar i hästarnas ansiktsuttryck. I en studie från SLU har man nu kartlagt hästens ansiktsuttryck i samband med hälta.

Hästars ansiktsuttryck förändras vid smärta och hälta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

I en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, var syftet att kartlägga de ansiktsrörelser som halta hästar visar vid ortopedisk smärta, samt hur ansiktsrörelserna varierar vid olika grader av smärta. När en häst drabbas av ortopediska skador är hälta en av de vanligaste tecknen på smärta.

Övervakades i vila

I studien deltog åtta hästar med en mild till måttlig övergående bakbenshälta som observerades. Hästarnas rörelser mättes med ett objektivt rörelseanalyssystem och det förändrade rörelsemönstret användes för att definiera graden av smärta. Hästarna kameraövervakades i sina boxar och alla ansiktsrörelser under nästan 900 minuter videomaterial beskrevs med hjälp av systemet EquiFACS (Equine Facial Action Coding System).

Flera tecken syntes i ansiktet

Flera ansiktsrörelser som var viktiga för att upptäcka ortopedisk smärta hos hästar i vila identifierades. När hästarna hade ont sågs en kombination av en asymmetrisk öronposition (ett öra framåt och ett öra bakåt), en halv blinkning, samt rörelser av läpparna. De flesta förändringarna i ansiktsuttryck kunde ses redan vid lindrig ortopedisk smärta.

Resultaten bidrar till en ökad förståelse kring komplexiteten i att bedöma smärta hos hästar och bekräftar att lindrig ortopedisk smärta leder till förändrat ansiktsuttryck. Mer forskning behövs dock för att kunna upptäcka smärta hos hästar i rörelse samt förstå hur ansiktsuttryck varierar vid olika typer av smärtintensitet.

Källa: SLU
Till studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden