Sverige
8 december 2018 10:09

Hästekipagen hade 50 meter kvar på vägen när dödsolyckan inträffade

OlyckanHästekipagen som färdades på E45 på väg mot en julmarknad hade inte mer än 50 meter kvar på den stora vägen när olyckan skedde. Det berättar en annan forbonde för Sveriges Radio.

Hästekipagen hade 50 meter kvar på vägen när dödsolyckan inträffade
Olyckan inträffade i torsdags eftermiddag i Östersunds kommun. Arkivbild: Bildfokus/Istock

De tre kuskarna på väg mot julmarknaden var, som tidigare berättat, så kallade forbönder som på ett traditionsenligt vis kör häst och vagn. De var på väg mot Jamtli julmarknad, där forbönder årligen deltar med sina hästar, när olyckan med en personbil och en timmerbil inträffade. Två kvinnor, varav en kusk, samt en häst omkom.

SVT Nyheter Jämtalnd berättar att kuskarna skulle färdas en kilometer längs E45, till det som enligt deras forbonde-vänner var årets stora mål. Olyckan skedde mellan mellan Brunflo och Lockne.

För P4 Jämtland berättar Per-Evert Svensson från Hälsinglands forbönder att sällskapet en kort bit kvar på E45.
”De hade 50 meter kvar innan de skulle svänga av till en grusväg”, säger Per Evert Svensson till P4 Jämtland och berättar att många är skakade.
”Jag har pratat med han som organiserade allt, som var med på olyckan och klarade sig. De är såklart chockade”, säger Per Evert Svensson.

”Lite hänsyn”

SVT Nyheter har även besökt målet för hästekipagen, Jamtli. Förstämning råder efter dödsolyckan.
”Det är förskräckligt, det känns sorgligt i dag. Jag har varit forbonde i många, många år och tyvärr visar bilisterna väldigt lite hänsyn”, säger Gunilla Lindqvist, Klövsjö forbondeförening till SVT.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden