Sverige
20 oktober 2020 19:38
Ridsportplus

Hästen fastnade med käken i höbollen

Farlig leksak/uppdateradHästen fastnade med underkäken i plastbollen under natten. Nu vill Lena Helander varna för de färgglada bollarna som man lägger hö i. − Jag undrar om de som tillverkar de här produkterna har tänkt igenom olycksriskerna, säger hon.

Hästen fastnade med käken i höbollen
Hästen hade fastnat med underkäken i höbollen, som kommer från det tyska företaget Kerbel. Foto: Privat/Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var när Lena Helander kom till stallet en morgon nyligen som hon såg en av inackorderingarna stå och leka med sin plastboll – såg det ut som.
− Jag tyckte att det var gulligt att hästen lekte med bollen, men när jag kom närmare såg jag att hästen satt fast, berättar hon.

När jag kom närmare såg jag att hästen satt fast.

Hästens underkäke hade fastnat i ett av hålen, och det krävdes en plåtsax för att befria hästen från bollen.
− Det tog ett tag att få bort den, och några gånger blev hästen rädd, men allt gick bra. En veterinär tittade på hästen sedan och såg att den hade fått märken på lanerna, men inget annat, berättar Lena Helander, som nu undrar hur tillverkarna tänker kring den här typen av produkter.

Flera andra händelser

− Jag tycker att tillverkarna ska tänka till och fundera på vad som kan hända. När jag delade det här på Facebook var det flera som berättade om andra händelser, bland annat om en häst som trampat ner med hoven i ett hål i en höboll och fastnat.

De färgglada foderbollarna i plast saluförs av flera olika kedjor. I produktbeskrivningarna nämns på de flesta ställen inget om skaderisker.

När Ridsport ringer Börjes i Tingsryd blir svaret att de har läst om olyckan och nu ska kontakta leverantören för att höra om rekommendationerna kring höbollen bör ses över.

Har lagt varningstext

Den aktuella höbollen köptes på Hööks.

− Vi tar den här händelsen på största allvar, och har varit i kontakt med det tyska företaget Kerbel, som vi köper höbollarna från, säger Ida Pettersson, marknadschef på Hööks.
− Vi får väl se om tillverkaren väljer att justera produkten utifrån den här händelsen, fortsätter hon.

Hööks fortsätter att sälja höbollarna tills vidare, men har uppdaterat produktbeskrivningen på företagets hemsida.
”Tänk på att inte använda höbollen till mindre hästar/föl då de kan fastna med hoven. Det finns även några få kända fall där hästar fastnat med käken i höbollar av olika märken. Om möjligt, ha din häst under uppsikt” står det i informationstexten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden