Världen
25 mars 2020 09:58
Ridsportplus

Hästens smak: Oväntade smaker i topp

ForskningHästar brukar vara noga med vad de äter och kan särskilja giftiga växter. En del är extra petiga. Men vissa smaker går hem hos de flesta. De mest populära överraskar.

Hästens smak: Oväntade smaker i topp
Vilka smaker som hästarna uppskattar mest överraskar (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vilka smaker tycker hästar allra mest om? Naturligtvis finns det individuella variationer, men resultaten från två nyligen genomförda experiment är samstämmiga. Och svaret kan förvåna. Till de i särklass mest populära smakerna hör anis och bockhornsklöver. I den konkurrensen får till och med äpple och morot ta ett steg tillbaka.

Både anis och bockhornsklöver tillhör kategorin medicinalväxter. De används även till häst runtom i världen och återfinns i fodertillskott. Bockhornsklöverfrö ges också till häst som proteinkälla.

Med vetskap om de nya forskningsrönen öppnar sig fler alternativ för den som antingen vill ge sin häst en belöning eller som behöver en smakhöjare till exempelvis foder eller tillskott.
– Att ha en uppfattning om vilka smaker som hästar föredrar, snarare än att utgå från vad vi människor tror att hästar skulle tycka om, kan vara till oerhört stor hjälp i valet av foder eller tillskott. Det gäller särskilt för svårfödda hästar, säger Kathleen Crandell. Hon är doktor i hästens näringslära och reproduktion, verksam vid amerikanska Kentucky Equine Research, och uttalar sig om forsknings-resultaten i organisationens nyhetsbrev Equinews.

Havre smaksatt med körsbär är en favorit

Just Kentucky Equine Research har i en tidigare studie från 2011 funnit att körsbär utmärker sig som en särskilt uppskattad smaksättning av havre, framför äpple, citrus och framför icke smaksatt havre. Hästarna åt upp havre smaksatt med körsbär snabbare än de andra jämförda alternativen.

Istock-1126445388
25 000 smaklökar har hästen att jobba med, jämfört med människans uppemot 10 000. Foto: iStockphoto

I en annan, tidigare studie från 2018 av 48 hästar av olika raser, kom en grupp polska forskare fram till att ston föredrar söta smaker i större utsträckning än hingstar. Stona föredrog bland annat dessertäpplen framför mindre söta äpplen. Jämfört med hingstarna i studien var de också mer förtjusta i melass. Enligt forskarna hänger detta samman med hormonella faktorer.

Smaker som däremot kan vara klokt att undvika, som fick ett mer ljummet mottagande i de senaste studierna, är exempelvis banan, pepparmint och vanilj. Bland de minst populära smakerna återfinns apelsin, vitlök och kanel.

Hästar väljer bort det som de inte vill äta

Hästar tillbringar en stor del av dygnet med att äta och har ett väl utvecklat lukt- och smaksinne. De har omkring 25 000 smaklökar, jämfört med människans uppemot 10  000, som finns på tungan, framför allt på sidorna av tungroten, samt även i gommen. Hästars skicklighet att sortera bort vad de inte vill äta är något som hästägare brukar vara välbekanta med.

Enligt forskare handlar det i sin tur om känsligheten i mage och tarm samt oförmågan att kräkas upp olämplig föda. Att kunna särskilja giftiga växter från ätliga är livsviktigt, även för nutidshästen. Därför spelar smak och lukt fortfarande en viktig roll och är något som hästägare har nytta av att ha koll på. Rätt smaker kan dessutom öka aptiten och vara till hjälp för tunna hästar.

Bockhornsklover_anis
Mest populära smaker:
Bockhornsklöver och anis. Foto: iStockphoto
Apelsinvitlokvanilj
Minst populära smaker:
Apelsin, vitlök och kanel. Foto: iStockphoto

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden