Världen
18 januari 2020 12:55

Nya rön – nosgrimmor kan ge starkt tryck även om regler följs

ForskningÄven om du följer regeln om att det ska gå plats två fingrar mellan nosgrimma och hästens nosrygg kan nosgrimman ge hästen ett ordentligt tryck. Detta visar ny forskning från England.

Nya rön – nosgrimmor kan ge starkt tryck även om regler följs
Nosgrimma av den så kallade remontmodellen ingick i testet. Foto: Roland Thunholm

Det är Bishop Burton College i England som har gjort den nya studien om nosgrimmor. Tre olika slags nosgrimmor har undersökts när det gäller vilket tryck de ger på hästens nosrygg.

Undersökningen visade att även om regeln om att det ska gå plats två fingrar mellan nosgrimma och nosrygg följs ger de typerna av nosgrimmor som ingick i studien ett tryck på hästen.

De typerna som i Sverige ofta kallas för remontgrimma och aachengrimma gav störst tryck, men även det som ofta kallas engelsk nosgrimma gav ett ”signifikant” tryck.

De åtta hästar som ingick i testet reds med alla tre olika slags nosgrimmorna av sina ägare. Både trycket av nosgrimmorna och tyglarna mättes. Regeln med två fingrar följdes.

Forskarna såg också ett samband mellan trycket från nosgrimman och hur ryttarna i testet använde tyglarna.

Nu föreslås fortsatta studier, i synnerhet när det gäller den nosgrimma av aachentyp som är den vanligaste vid tävlingarna, för att förebygga skador och lidande hos tävlande hästar.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden