Sportnytt
27 augusti 2022 06:20

Hästfond säkrar OS-häst för Nederländerna

OS i Paris 2024Dinja van Liere och Hermes tog hem den individuella bronsmedaljen i Herning. Nu är dressyrhingsten säkrad för Nederländerna fram till och med OS i Paris 2024. Med på holländarnas lista över säkrade hästar finns även en hopphäst som tog VM-silver i lag.

Hästfond säkrar OS-häst för Nederländerna
Dinja van Liere och Hermes kan nu i lugn och ro satsa mot OS i Paris. Foto: Roland Thunholm

Dinja van Liere och Hermes tog hem den individuella bronsmedaljen i Herning. Nu säkras hingsten för Nederländerna fram till och med OS i Paris 2024. Det är NOP, den holländska olympiska hästfonden, som har gått in och stöttat finansiellt för att Hermes inte ska säljas utomlands. Det skriver Eurodressage.

”Att vi lyckas komma överens med ägarna på det här sättet är delvis tack vare den holländska olympiska kommittén.” Det säger det nederländska ridsportförbundet i ett uttalande.

Den 10-åriga KWPN-hingsten Hermes ägs av Joop van Uytert tillsammans med den holländske entreprenören Jan Anker.

Monaco med på listan

Fyra dressyrhästar finns för närvarande på NOP:s lista. Två av dem ägs av vapenmogulen Gaston Glock: Toto Jr och Dream Boy. Den tredje hästen är Desperado som rids av Emmelie Scholtens. Desperado har dock varit skadad det senaste året, med undantag för en kort comeback i samband med de nederländska mästerskapen.

NOP tar alltså potentiella OS-hästar under sina vingar för att stötta ryttare och ägare i deras OS-satsningar för Nederländerna. Projektet initierades på 80-talet då flertalet hästar tävlade med NOP efter namnet genom hela 90-talet. Därefter avslutades NOP på grund av pengabrist, men återupptogs igen 2013.

NOP har också fälttävlans- och hopphästar på sin lista, till de senare hör Monaco som ingick i det holländska VM-silverlaget med Harrie Smolders. VM-guldhästen från 2014, Zenith, riden av Jeroen Dubbeldam, är en av de hopphästar som tidigare ingick i fonden.

Något finansiellt stöd liknande det NOP erbjuder finns ännu så länge inte i Sverige, men i fjol lanserades ”Olympiska Hästägarklubben” på initiativ av Svenska Ridsportförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. Syftet är att uppmärksamma ägarna till hästar som representerar och har representerat Sverige i OS lite extra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden