Sverige
16 april 10:44
Ridsportplus

Hästföretagare åtalas efter att ha saknat tillstånd

DjurskyddEn hästföretagare i södra Sverige åtalas nu för brott mot djurskyddslagen efter att ha bedrivit verksamhet med turridning och inackoderingar utan att ha de tillstånd som krävs för detta.

Hästföretagare åtalas efter att ha saknat tillstånd
Hästföretagaren hade inte tillstånd för att bedriva verksamhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Åklagaren menar att hästföretagaren under en längre tid har bedrivit verksamhet utan att ha tillstånd för detta. Som bevis för brottet lyfter åklagaren information från djurskyddskontroller som har gjorts på gården.

Det har handlat om inackodering av över tio hästar samt ridskola och turridning. Åklagaren menar att brottet har begåtts mellan september 2020 och november 2021.

Åklagaren menar bland annat att då hästföretagaren tidigare sökt tillstånd för sin verksamhet var hen medveten om att sådant tillstånd krävs. Det framgår också av en tjänsteanteckning i samband med en kontroll av länsstyrelsen i september 2020 att hästföretagaren visste att verksamheten kräver tillstånd.

Ansökan om tillstånd kom dock inte till myndigheterna förrän i mars 2021 och tillståndet utfärdades i november 2021.

Drev verksamheten vidare

Länsstyrelsens uppföljande kontroll i juni 2021 visar att hästföretagaren då drev sin verksamhet, trots att hen visste att tillstånd för detta saknades.

Den åtalade hästföretagaren medger själva händelseförloppet, men nekar till att det skulle vara brottsligt.

Det är vid Kalmar tingsrätt som åtalet är väckt.

Då behövs tillstånd

Tillstånd för verksamhet med hästar behövs bland annat för den som ansvarar för tio eller fler hästar som är äldre än två år, föder upp upp fyra eller fler hästar per år, säljer fyra eller fler hästar per år, har ridskoleverksamhet och turridning.

Tillstånd söks hos Jordbruksverket.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden