Sverige
1 december 2021 14:04
Ridsportplus

Hästföretagare dömda för grovt bokföringsbrott

Grovt brottTre företrädare för ett hästföretag döms för grovt bokföringsbrott. Företaget köpte och sålde hästar men misskötte bokföringen under tre års tid. I företagets bakgrund finns också en kvinna som fick djurförbud i somras, och nyligen fick ett vite på 250 000 kronor.

Hästföretagare dömda för grovt bokföringsbrott
Köp och försäljningar av hästar var en av verksamheterna i bolaget, vars tre företrädare nu dömts för grovt bokföringsbrott. (Genrebild) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I fokus för den aktuella verksamheten finns en kvinna i södra Sverige som sedan minst ett tiotal år ägnat sig åt att köpa och sälja samt utbilda hästar. Men efter att hon gick i personlig konkurs ombildades verksamheten till ett aktiebolag där kvinnan arbetade, men bolaget företräddes av hennes dåvarande sambo, samt senare också av en nära anhörig till kvinnan. Slutligen var det också en ung kvinna, bekant med paret, som stod som företrädare för bolaget.

Bristerna har för samtliga år varit av sådan omfattning att rörelsens förlopp inte ens i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen

För ett år sedan, i oktober 2020, försattes bolaget i konkurs och i samband med konkursutredningen gjordes en anmälan om grovt bokföringsbrott, eftersom bolagets ekonomi inte redovisats korrekt på tre år.

Mer än fyra miljoner försvann

De belopp som fanns på bolagets konton stämde inte alls med den bokföring som fanns tillgänglig. Ett av åren hade bolaget enligt kontoutdragen en omsättning på 5,4 miljoner, men bara 722 000 kronor bokfördes.

”Bristerna har för samtliga år varit av sådan omfattning att rörelsens förlopp inte ens i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen” skriver tingsrätten i domen.

Nu har tingsrätten dömt den man som ses som företrädare för bolaget till ett års fängelse och tre års näringsförbud för grovt skattebrott.

”Genom att lämna ofullständiga uppgifter om inträffade affärshändelser och genom att inte lämna ordnade och kontinuerliga uppgifter har han inte bara gjort det omöjligt för bokhållarna att sköta sin uppgift men också omöjligt för myndigheter och andra att bedöma bolagets ekonomiska ställning” skriver tingsrätten i domen.

Den anhöriga till kvinnan som funnits med i företaget tidigare döms också för grovt bokföringsbrott och får villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar. Den unga kvinna som stod som bolagets företrädare i slutet tog hand som samboparets hästar och berättade för tingsrätten att hon hade blivit lovad att få en ponny om hon arbetade för bolaget. Hon döms också för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar.

Djurförbud och vite

Den kvinna som finns i företagets bakgrund dömdes till djurförbud i somras, eftersom hennes hästhållning uppvisat allvarliga brister upprepade gånger sedan 2012. Dessutom har hon under perioder bedrivit hästverksamhet utan tillstånd.

Det faktum att hon och sambon bedrivit hästverksamhet utan tillstånd ledde också till att länsstyrelsen ville döma ut ett vita på 1 miljon kronor. I oktober meddelade förvaltningsrätten att kvinnan ska betala vite, men det prutades ner till 250 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden