Sverige
16 december 2021 09:19
Ridsportplus

Hästföretagare måste säkra passage för hästar

DjurskyddDet är inte okej att utföra "beteendeträning" genom att leda en häst i en hage där andra hästar går lösa och attackerar den häst som leds. Nu har en hästföretagare fått ett föreläggande från länsstyrelsen som handlar om att företagaren måste säkra den aktuella passagen. "Det är anmärkningsvärt att du inte anser att den svenska lagstiftningen ska gälla dig och ditt sätt att arbeta," skriver länsstyrelsen i sitt föreläggande.

Hästföretagare måste säkra passage för hästar
Hästar ska förflyttas utan att utsättas för onödig stress, påpekar länsstyrelsen i sitt föreläggande. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om en anmälan av en händelse, som är dokumenterad genom bilder, tidigare i år. Den aktuelle hästföretagaren ledde en häst genom en hage där andra hästar gick lösa.

En av de lösa hästarna attackerade den häst som leddes flera gånger utan att den attackerade hästen kunde ta sig undan.

I länsstyrelsens föreläggande står det att hästföretagaren nu måste se till att hästar på gården kan förflyttas ”lugnt, utan onödig stress och på ett sätt som gör att hästen inte riskerar att skada sig själv eller andra hästar”. Det här ska ordnas omedelbart och även om föreläggandet överklagas till förvaltningsrätten.

Del av träningen

Hästföretagaren har uppgett att de föreskrifter som länsstyrelsen hänvisar till behövs i ”normalfallet” men att den inte kan gälla hen då hen i sådant fall inte skulle kunna bedriva sin verksamhet som framförallt handlar om beteendeträning av hästar. Hästföretagaren menar att hästar som beteendetränas behöver utsättas för sådana situationer som beskrivs i anmälan och att sådana här situationer är en del av den träning han bedriver.

”Med anledning av att du är en verksamhetsutövare inom hästverksamhet, anser Länsstyrelsen att det är anmärkningsvärt att du inte anser att den svenska lagstiftningen ska gälla dig och ditt sätt att arbeta. Länsstyrelsen har därmed anledning att ifrågasätta din lämplighet som verksamhetsutövare. Med anledning av ovan anser Länsstyrelsen att det är motiverat och angeläget ur djurskyddssynpunkt att meddela detta beslut. Detta för att säkerställa att en god djurskötsel och djuromsorg uppnås enligt gällande lagstiftning samt att bristen inte upprepas framöver,” skriver länsstyrelsen i sitt föreläggande.

Myndigheten kräver nu att hästföretagaren sätter upp någon form av avskärmning så att hen kan passera med hästar på det aktuella stället utan att de utsätts för attacker från andra hästar. Företagaren vill dock att myndigheten ska komma ut och titta på verksamheten innan detta görs.

Kan bli vitesföreläggande

Om föreläggandet inte följs kan den aktuella länsstyrelsen gå vidare med ett vitesföreläggande, omhändertagande av djur eller djurförbud.

Gällande föreskrift: Hästar ska förflyttas lugnt och under förhållanden som inte innebär onödig stress och skaderisk för hästen. Passager, dörrar, gångar och vägar ska vara fria från föremål som hästar kan skada sig på och medge att hästar kan förflyttas på ett säkert sätt (2 kap. 2 § föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden