Sverige
13 maj 15:43
Ridsportplus

Hästföretagare redovisade inte mångmiljonbelopp efter hästförsäljning

BeslutEn ägare till flera tävlingshästar på hög nivå tog inte upp en hästförsäljning som gav nästan 17 miljoner i sitt företag. Nu river Skatteverket upp deklarationen och ger hästägaren ett skattetillägg på 1 miljon kronor.

Hästföretagare redovisade inte mångmiljonbelopp efter hästförsäljning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Azaliya

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är Skatteverket som har beslutat att riva upp hästägarens deklaration för inkomståret 2020, en så kallad skönsbeskattning av näringsverksamhet.

Myndigheten har hittat en inbetalning till hästägaren från utlandet. Det handlar om nästan 17 miljoner kronor. Denna inkomst har hästägaren inte tagit upp i sin näringsverksamhet med hästar och har samma år redovisat ett underskott på över 15 miljoner kronor.

När Skatteverket tog kontakt uppgav hästägaren att det gällde en försäljning av en häst i hens näringsverksamhet.

Skatteverket beslutar nu att hästägaren ska ta upp försäljningen som en skattepliktig intäkt.

Inte betalat moms

Hästägaren har inte heller betalat in moms för försäljningen, denna är 25 procent vilket motsvarar nästan 4 miljoner kronor. Detta dras av från den summa som ska redovisas som intäkt för försäljningen i företaget.

Skatteverket godkänner också en del kostnader för försäljningen och beslutar att 10 miljoner kronor ska läggas till som intäkt för hästägaren 2020.

Hästägaren har haft flera tillfällen på sig redogöra för affären för Skatteverket, men har inte återkommit med övriga uppgifter som Skatteverket efterfrågar.

Skattetillägg

Skatteverket har också beslutat att hästägaren ska betala ett skattetillägg, vilket läggs på när oriktiga uppgifter lämnats i deklarationer. I detta fall blir det 1 miljon kronor: ”Skatteverket har i avsnitt l bedömt att den näringsbilaga NE som du lämnat är så pass bristfällig att den inte kan läggas till grund för din beskattning.”

Beslutet kan överklagas.

Ridsport söker hästägaren för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden