Sverige
25 mars 2022 19:58
Ridsportplus

För sent ändra lagförslag om hästaffärer

KonsumentköplagenEn majoritet i riksdagen vill lyfta ut hästförsäljning från konsumentköplagen – precis som hästsektorn har krävt. Men det hjälper inte. Hästförsäljningar kommer att styras av konsumentköplagen även i framtiden.

För sent ändra lagförslag om hästaffärer
Försäljning av hästar kommer att regleras av konsumentköplagen även framöver. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När riksdagens civilutskott nyligen beredde förslaget till ny konsumentköplag var det en fråga som debatterades extra hårt, och det var just om försäljning av levande djur skulle lyda under konsumentköplagen även framöver, eller flyttas till köplagen, så som hästsektorn, Veterinärförbundet och flera andra har krävt.

    En flytt till köplagen skulle innebära att köparen fick ett större undersökningsansvar, även när en privatperson köper av en näringsidkare.

    Tyckte först att det verkade bra

    − Resonemanget vi har fört i Centerpartiet utgick från att riksdagen redan tidigare tillkännagett för regeringen att hästar inte kan hanteras som döda ting. Regeringen har också lyssnat in det, och vid första påseendet av det nya lagförslaget tyckte vi att det var bra, säger Ola Johansson, centerpartistisk riksdagsledamot som sitter i civilutskottet.

    Ola Johansson Foto Riksdagen
    Ola Johansson, Centerpartiet Foto: Riksdagen

    Regeringens lagförslag handlar bland annat om presumtionsregeln, den regel som säger att ett fel som upptäcks inom sex månader anses vara ett ursprungligt fel om inte säljaren kan bevisa motsatsen.
    Regeringen föreslår att parterna vid hästförsäljning kan bestämma sig för att avtala bort presumtionsregeln.

    Ökad undersökningsplikt

    I regeringens lagförslag ökar också köparens undersökningsplikt jämfört med i dag, vilket skulle kunna tolkas som att inga hästköp kan genomföras utan en veterinärbesiktning.

    − Men så började vi läsa remissvaren, och insåg att det fanns starka skäl för att flytta hästförsäljning till köplagen. Ett av dessa skäl är hästvälfärden som riskerar att sättas åt sidan när två parter hamnar i tvist om en häst, fortsätter Ola Johansson.

    Larry Söder Kd Foto Riksdagen
    Larry Söder, Kristdemokraterna Foto: Riksdagen

    Centerpartiet och Kristdemokraterna tog täten för att få civilutskottet att göra ett tillkännagivande i frågan.

    − Det är frågan om djurförsäljning som varit tvistefrågan när civilutskottet berett ärendet, bekräftar Larry Söder (KD), vice ordförande i civilutskottet.
    − Men efter att KD och C motionerat kring frågan kom också Moderaterna och Sverigedemokraterna med.

    Hur stor roll har hästsektorns lobbyarbete spelat?
    − Det har varit tydligt vad branschen tycker, och det ger oss som politiker ett bra underlag att få veta det, men vi måste också tänka rationellt, oavsett lobbyverksamhet.

    Majoritet är inte nog

    Men. Att det finns en majoritet i riksdagen för att flytta hästförsäljning till köplagen räcker inte. För det är för sent att komma med en sådan ändring nu.
    − Det skulle kunna innebära att hela konsumentköplagen stoppas, säger Larry Söder.

    När det finns en färdig proposition, eller ett lagförslag, går det inte att göra genomgripande förändringar utan en ny remissrunda.

    Det är en skarp uppmaning till regeringen att komma med ett nytt lagförslag
    Ola Johansson

    Det som i stället händer är att civilutskottet föreslår att ”riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att köp av dyrare djur bör undantas från konsumentköplagens tillämpningsområde och tillkännager detta för regeringen”.

    − Det är en skarp uppmaning till regeringen att komma med ett nytt lagförslag, men det som händer 1 maj är att den nya konsumentköplagen träder i kraft enligt regeringens förslag, säger Ola Johansson.

    Varken han eller Larry Söder räknar med att regeringen kommer med något nytt lagförslag före valet.

    Den 30 mars ska riksdagen debattera och besluta om den nya konsumentköplagen.
    Läs mer på riksdagens hemsida

         

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden