Sverige
30 mars 2022 16:27
Ridsportplus

Hästar i fokus för historiskt riksdagsbeslut

Ny lagFörsäljningar av hästar och andra djur debatterades av riksdagen i dag, inför beslutet om den nya konsumentköplagen. Lagen innebär att hästvälfärden värnas mer, men inte tillräckligt enligt en majoritet av riksdagspartierna.

Hästar i fokus för historiskt riksdagsbeslut
Besiktningen vid hästaffärer kommer att bli än viktigare med den nya konsumentköplagen. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått tolv år sedan SWB och Svenska Ridsportförbundet lyfte frågan om det var vettigt att hästar såldes under samma villkor som kylskåp och brödrostar. Sedan dess har frågan funnits på agendan inom hästsektorn och politiken, och på torsdagen klubbades en ny lag.

    Den nya konsumentköplagen träder i kraft 1 maj, och innebar bland annat att det blir en ökad undersökningsplikt för den som köper en häst.

    Fortsatt sex månader av omvänd bevisbörda

    Dessutom blir det fortsatt en sexmånadersregel för det som brukar kallas ursprungliga fel. Om fel upptäcks inom den tiden är det säljarens sak att bevisa att felet inte fanns vid köpet. Detta kallas också presumtionsregeln eller den omvända bevisbördan, och vid köp av annat än levande djur är den perioden två år enligt den nya lagstiftningen.

    När det gäller affärer med levande djur kan köpare och säljare också komma överens om att inte tillämpa den omvända bevisbördan, om djuret som säljs kostar mer än en tiondel av prisbasbeloppet, som i dagsläget är 48 300 kronor.

    Till detta läggs ett större ansvar på köparen att undersöka djuret före köp, och köparen kan sedan inte hänvisa till fel som borde ha upptäckts vid en sådan undersökning.

    Majoritet för att gå ännu längre

    Ett av syftena med den nya lagtexten är att stärka hästvälfärden, eftersom det är hästarna som kommer i kläm vid tvister mellan köpare och säljare.

    Men en majoritet av riksdagspartierna har nu uttalat att de vill gå ännu längre och helt lyfta ut hästar och andra djur från konsumentköplagen, och lägga dem under köplagen i stället, en lag som reglerar förhållandena mellan två likvärdiga parter, och där köparens undersökningsplikt sträcker sig längre än i konsumentköplagen.

    S försvarade propositionen

    Vid torsdagens debatt i riksdagen var Sanne Lennström (S) först upp i talarstolen. Hon försvarade att djuren ligger kvar under konsumentköplagen i regeringens proposition.
    − Vi anser att köplagen skulle ge köparen en för sårbar position. Vi vill ha starka konsumentavtal men förstår också att levande djur inte är som vilken vara helst, och har därför lagt in i lagtexten att konsumenten bör undersöka djuret noggrant.

    220330 Lars Püss
    Lars Püss (M) Foto: Riksdage

    Moderaterna är ett av de partier som vill flytta hästförsäljningar till köplagen.
    − Svensk hästuppfödning är väl ansedd i världen, och svenska hästar exporteras utomlands. Men den främsta marknaden finns bland privatpersoner, och konsumentköplagen medför problematiska konsekvenser. Många uppfödare är högst tveksamma att sälja till privatpersoner, vilket kan leda till att svensk hästuppfödning kan avta, sade Lars Püss (M).

    De gör en redan snårig lagstiftning mer svårnavigerad
    Angelica Lundberg (SD)

    Även Angelica Lundberg (SD) ville att hästaffärer skulle flyttas.
    − Vad händer om en köpare efter två år vill reklamera sin skadade häst och få en ny? Köparen har visserligen en vårdplikt vid tvister, men det innebär många gånger att djuret inte får den omsorg det behöver.
    − En häst som ställs av och inte tränas riskerar att försämras, och säljaren riskerar att få tillbaka ett djur i dåligt skick eller att  betala stora skadestånd.

    Angelica Lundberg menade att de föreslagna undantagen inte är nog, utan att de kommer att fortsätta skapa problem med avgränsningar.
    − De gör en redan snårig lagstiftning mer svårnavigerad.

    Otillständigt att djur ska jämföras med en brödrost

    Ola Johansson från Centerpartiet påtalade hur partiet år ut och år in påpekat att det är otillständigt att djur ska jämföras med en brödrost eller en mikrovågsugn.
    − Självklart har faktorer som ny miljö, samspel i hagen och ändrad utfodring betydelse. Regeringen har lyssnat till kritiken men inte tagit den till sig fullt ut, och ändringarna som gjorts riskerar ändå ett lidande för djur medan parterna tvistar om hur informationen från veterinärbesiktningen ska tolkas.

    Larry Söder, KD, var inne på samma tankar och menade att köplagen skulle skydda hästarna bättre.
    − Nya lagen är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Säljare säljer ofta i liten skala, och köplagen ställer högre krav på köparen att ta reda på mer. Det leder till färre tvister, vilket är till gagn för djuret som riskerar att bli lidande vid långa tvister.

    MP ville ha ny utredning

    220330 Elisabeth Falkhaven
    Elisabeth Falkhaven, MP Foto: Riksdagen

    Elisabeth Falkhaven (MP) höll dagens kanske mest överraskande anförande i frågan, eftersom Miljöpartiet varit med om att utforma propositionen. Nu meddelade hon att Miljöpartiets önskan var att lyfta ut djuren, men inte flytta dem till köplagen utan göra en ny utredning som skulle innebära en särskild lagstiftning för just djurförsäljningar.
    − Det var synd att regeringen inte tog möjligheten att undanta försäljningen av levande djur, som EU-direktivet ger utrymme till, sade hon.

    − Du kan inte varudeklarera djur att gälla över tid, eller byta ett djur mot ett annat, för det finns inget likvärdigt. Därför borde en utredare omedelbart få i uppdrag att utreda en särskild lagstiftning.

    Svävade på målet om tillkännagivandet

    Slutligen fick finansmarknadsminister Max Elger (S) ordet.

    − Att köpa djur som hästar är en stor investering, och det är inte rimligt att det helt ska undantas från konsumentköplagen. Vi anser att våra förslag utgör en rimlig balans mellan parternas intressen och djurskyddet, med den ökade undersökningsplikten som införs, sade han bland annat.

    Pressbriefing Med Mikael Damberg Och Max Elger
    Finansmarknadsminister Max Elger Foto: Magnus Liljegren, regeringskansliet

    Han ville däremot inte ge något tydligt besked om hur regeringen tänkte hantera riksdagens tillkännagivande till regeringen, om att återkomma till riksdagen med förslag som undantar köp av dyrare djur från konsumentköplagens tillämpningsområde.

    Se debatten i efterhand

    Länk till den nya konsumentköplagen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden