Sverige
19 januari 20:21
Ridsportplus

”Lagförslaget ett steg i rätt riktning”

KonsumentköplagenDet nya förslaget till konsumentköplag är ett steg i rätt riktning, men LRF Häst kommer fortsätta att driva sin linje ända tills lagen är klubbad i riksdagen. "Att flytta hästförsäljningar till köplagen skulle innebära ett mindre behov av särregleringar", säger Erica Lindberg på LRF Häst.

”Lagförslaget ett steg i rätt riktning”
Riskerna med hästaffärer är inte över med det nya lagförslaget, enligt LRF Häst. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

LRF Häst har kontakt med flera ledamöter i riksdagens civilutskott, som bereder propositionen om ny konsumentköplag innan riksdagen fattar sitt beslut.
− Vi fortsätter med vårt lobbyarbete, som går ut på att framföra fördelarna med att lyfta djurförsäljningar till köplagen, säger Erica Lindberg.

Köplagen reglerar köp mellan privatpersoner, eller mellan näringsidkare, och innebär att upplysnings- och undersökningsplikten är mer jämnt fördelad än i konsumentköplagen, som reglerar affärer mellan näringsidkare och privatpersoner, och där säljaren/näringsidkaren har en mer långtgående upplysningsplikt.

Bättre behålla sex månader än förlänga

Regeringen har i alla fall tagit till sig att djurförsäljningar skiljer sig från försäljningar av andra varor, och går i ett fall hästsektorn till mötes.
− Det får ändå anses positivt att regeringen valde sex månader för presumtionsregeln, alltså den tid då näringsidkaren måste bevisa att ett fel som upptäcks inte var ursprungligt. Att behålla den gamla tidsgränsen på sex månader var ändå bättre än att förlänga den, vilket diskuterades i utredningen, säger Erica Lindberg.

I utredarens förslag skulle presumtionsregeln gälla i 12 månader.

Kan avtala bort presumtionsregeln

Presumtionsregeln blir också möjlig att avtala bort.
− Detta är absolut ett steg i rätt riktning, men vi vet ännu inte hur ett sådant avtal ska se ut för att vara giltigt. Detta får vi analysera för att sedan komma med tips till hästföretagare om hur de ska upprätta sådana avtal. Vi vidhåller dock fortsatt att det bästa hade varit att flytta hästförsäljningarna till Köplagen.

Även när det gäller köparens utökade undersökningsplikt finns det frågor att reda ut.
− Exakt hur ska en undersökning gå till? Detta är en komplex fråga, konstaterar Erica Lindberg.

Kort tid mellan beslut och införande

Under våren ska riksdagen besluta om den nya konsumentköplagen, och planen är att den ska gälla från 1 maj. Den träder i kraft i en tid då många hästaffärer görs upp, och omställningstiden till den nya lagen blir kort.
− Vi har nu börjat planera för de informationsinsatser som vi behöver göra gentemot  hästföretagarna, säger Erica Lindberg på LRF Häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden