Sportnytt
14 oktober 2019 20:40
Ridsportplus

Hästgödsel stal fokus från tävling i Gävle

FokusfrågaAtt unga tjejer fick skotta hästgödsel för hand, och att detta var kommunens fel, blev en nyhet efter helgens tävlingar i Gävle.
− Men det hela var ett missförstånd och jag önskar att det blev mer fokus på det som är viktigt, som att jämföra hur kommunen stöttar olika sporter, säger Leif Hall, ridskolechef hos Gävle Ryttarsällskap.

Hästgödsel stal fokus från tävling i Gävle
Det finns större frågor än hästgödsel som hamnade fel, menar ridskolechefen Leif Hall. Foto: Ann-Sofie Hjärn och Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I helgen har Gävle Ryttarsällskap arrangerat tävlingar med totalt 800 starter och de första kvalen för unga ryttare till Gothenburg Horse Show.

Lokaltidningarna i Gävle skrev inget om det sportsmässiga under helgen, men Arbetarbladet berättade  att klubbens unga funktionärer fick skotta hästgödsel för hand i timtal, och artikeln kunde tolkas som att det var kommunens fel, eftersom klubben fick så dålig stöttning. Men så var det inte, säger Leif Hall, ridskolechef.
− Att vi fick skotta berodde på vår dåliga förmåga att planera. Vi hade containrar till gödslet från gästboxarna, men ramperna var för dåliga så gödslet hamnade utanför ramperna, och måste skottas för hand, förklarar han.

Behöver nytt ridhus

Leif Hall skulle hellre se att frågan om det stora behovet av nyinvesteringar hos Gävle Ryttarsällskap hamnade i fokus.
− Det mest akuta är ett ridhus till. Nu har vi framridning och framhoppning ute, och om det regnet som kom i dag, måndagen efter tävling, hade kommit i går i stället, så hade det inte gått.

Ett ridhus till vore en stor fördel för både ridskolan och tävlingsverksamheten.
− Det finns väldigt många arrangörer av utomhustävlingar, men väldigt få i vår del av landet som kan arrangera tävlingar under vinterhalvåret.

Missade 26 miljoner

För tio år sedan hade Gävle kommun anslagit 26 miljoner till bland annat ett nytt ridhus, men allt föll när den nya detaljplanen för området underkändes. Nu hoppas Gävle Ryttarsällskap på ett omtag. Klubben har haft en första träff med kommunpolitikerna, och planerar en träff till.

− Inom kommunen har vi både Brynäs och fotbollen som får stora belopp, och jag skulle gärna se att media gjorde fler jämförelser mellan vad olika sporter får, precis som Ponnypappan skrev om i sin senaste blogg, säger Leif Hall.

Läsarna vill inte ha resultat

Att Arbetarbladet inte gjorde någon sportslig bevakning av tävlingen och resultaten, beror på att läsarna inte vill ha sådant, säger sportchefen Per Bäckström.
− Den typen av artiklar blir inte lästa, så i stället vinklar vi på personer, och gör nedslag när vi har möjlighet säger han.
Att artikeln om gödselskottning skulle bygga på ett missförstånd håller han inte med om, men han är överens med Leif Hall om att en jämförelse mellan vad olika sporter får för bidrag av kommunen skulle vara intressant.
− Det ska vi försöka göra vid tillfälle, säger Per Bäckström.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden