Världen
22 december 2023 18:12

Hästhoppning plockas bort från modern femkamp på OS

GrenbyteNu står det klart vad som kommer ersätta hästhoppning i OS-grenen modern femkamp, det efter att Internationella olympiska kommittén, IOK, beslutat att hästhoppning ska bort. Sveriges förbundskapten Svante Rasmuson riktar skarp kritik mot beslutet.

Hästhoppning plockas bort från modern femkamp på OS
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/castenoid

Det var under OS 2021 i Tokyo som blicken riktades mot modern femkamp efter att tyskan Annika Schleu, som ledde OS-finalen, fick en häst som vägrade. När hästen piskades rasade djurrättsaktivister och Internationella olympiska kommittén, IOK, övervägde att ta bort femkampen i helhet för att ”att nyckfulla djur inte ska avgöra tävlingar”.

Nu kommer istället beslutet att hästhoppning tas bort och istället gör plats för hinderbanelöpning. Det är ett beslut som den svenska förbundskaptenen Svante Rasmuson riktar skarp kritik mot.
– Själva processen har varit allt annat än demokratisk och helt utan transparens skulle jag påstå, säger han till TV4.

Modern femkamp består idag av fäktning, simning, pistolskytte, terränglöpning och hästhoppning. I hästhoppningen lottas hästarna ut. OS i Paris blir sista tävlingen med hästhoppning som en gren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden