Nyheter
6 februari 2020 18:24

Hästlycka rensar ut oseriösa handlare

GranskningEfter HD och Sydsvenskans granskning har Hästlycka skärpt kontrollen av alla som vill sälja hästar på sajten. Varje hästannonsör kontrolleras manuellt innan den släpps igenom. "Den som inte lever upp till våra krav tas bort direkt", säger Hästlyckas vd Alexander Lorentz.

Hästlycka rensar ut oseriösa handlare
Ridsports vd Susanne Tornberg och Hästlyckas vd Alexander Lorentz. Foto: Lina Nydahl

Som en följd av HD och Sydsvenskans artiklar har Marika Sjöstedt och Mabs Horses samt Stall Alexandra Ferm inte längre kvar några annonser på vare sig Hästnet eller Hästlycka. Stora skatteskulder respektive avsaknad av tillstånd var det som fick Sveriges största salusajter för hästar att stänga av de granskade handlarna.

– Oseriösa hästaffärer har ingen plats på Hästlycka. Varje privatperson och företag som vill lägga upp en annons kontrolleras manuellt. Vi stämmer av mot swish, hitta.se och allabolag.se. Finns inte mobilnumret och ingen svarar i telefon, då blir det ingen annons. Samma sak gäller när det är företag som vill annonsera. Det måste finnas ett aktivt bolag som är momsregistrerat, förklarar Hästlyckas vd Alexander Lorentz.

Agerar direkt

Han håller dock inte för osannolikt att det i framtiden ändå kan komma att slippa igenom oseriösa handlare. Därför ses rutinerna över ytterligare med målet att hitta verktyg som upptäcker även de mest förslagna handlarna och säljarna.
– Folk blir smartare och smartare och det finns alltid nya sätt att luras och blåsa någon, men så fort vi märker att något inte stämmer så agerar vi.

Hästlycka har också rensat i det gamla företagsregister som Alexander Lorentz fick med köpet av sajten i juli 2018.
– Målet är att kvalitetssäkra hela sajten och på sikt eventuellt skapa en egen kvalitetscertifiering för de företag som väljer att annonsera på Hästlycka. En stämpel som säger att det är ett företag som tar seriösa hästaffärer på allvar.

Kvalitet går före kvantitet

Hästlycka har nyligen tecknat ett samarbete med Tidningen Ridsport, där Hästlyckas köp- och säljannonser nu även syns på Ridsports hemsida. Utvalda annonser publiceras även i den tryckta tidningen. Ridsports vd Susanne Tornberg tycker det är bra att hästhandeln lyfts fram i media.
– Vår utgångspunkt har alltid varit kvalitet före kvantitet. Alexander Lorentz har i och med köpet av Hästlycka tagit över ett gammalt företagsregister som det funnits anledning att granska och som nu är ordentligt genomgånget.
Att det är ett registrerat bolag som betalar moms, inte har några skatteskulder och inga domar knutna till hästverksamhet är en hygienfaktor, menar hon.
– Det är oerhört viktigt, samtidigt som man som läsare ska vara medveten om att en hästaffär kan vara komplex, det finns rötägg både bland säljare och köpare, säger Susanne Tornberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden