Sportnytt
12 juni 2024 18:56
Ridsportplus

”Hästvälfärd är lösningen – inte problemet”

TransparensHästsektorn måste komma ut ur sin bubbla och vara öppen med både det goda och det mindre goda i sporten. På det sättet kan allmänhetens tillit till sporten öka. Det var en av slutsatserna under ett seminarium som World Horse Welfare arrangerade på onsdagen.
– Hästvälfärd är lösningen, inte problemet, sade Johan Fyrberg från Svenska Ridsportförbundet.

”Hästvälfärd är lösningen – inte problemet”
SvRF:s generalsekreterare Johan Fyrberg var en av paneldeltagarna på seminariet som World Horse Welfare arrangerade. Bilden är från FEI:s Sports Forum. Foto: FEI/Richard Juilliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En färsk undersökning i Storbritannien, en nation med mycket hästsport, visar att var femte person tycker att det är fel att använda hästar i sport.
    Vägen framåt, för att öka allmänhetens förtroende för ridsport, är mer öppenhet. Det var panelen i seminariet i stort sett enig om.

    – Visa upp så mycket som möjligt. Det finns de inom sporten som tycker att pratet om hästvälfärd sätter för mycket fokus på baksidorna. ”Det händer att hästar dör, det får folk bara förstå” är en åsikt som hörs, sade Nick Luck, som bevakar brittisk galoppsport för media.

    Hans recept var att visa så mycket som möjligt.
    – Om vi alltid vänder bort kameran så undrar människor vad det är mer vi inte visar. Vi ska inte visa otäcka situationer där hästar dör, men om ett fall slutar väl kan man sända det i efterhand och berätta hur det gick, och filma hästen i stallet efteråt.
    – Om vi inte visar det, utgår människor från att hästen dog.

    Om vi alltid vänder bort kameran så undrar människor vad det är mer vi inte visar

    Nick Luck, galoppkommentator

    Johan Fyrberg, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet och med i panelen, var inne på samma linje.
    – Vi har haft några fall av brott mot hästvälfärd i Sverige, och vi jobbar nu med hur vi kan komma vidare när det gäller näringen, genom att besöka anläggningar, och bygga relationer med ryttare och tränare.

    Transparens bygger tillit

    – Transparens är en huvudpunkt i SLO, Social License to Operate, sade även Gemma Pearson, veterinär och forskare inom hästars beteende.
    – Transparens bygger tillit. Det finns många misstankar om vad som händer bakom stängda dörrar, och det skulle vara intressant om ryttare sa till sitt förbund att de är välkomna till ryttarens anläggning när som helst.

    Filmad framridning som ett sätt att öka öppenheten fanns det däremot delade meningar om i panelen. Fälttävlansryttaren Tina Cook tog upp risken för att klipp och bilder kan misstolkas, eller att ryttare gömmer sig för kameran, medan andra i panelen var positiva till kameror på framridningen.

    Mediabevakningen ska ses som något positivt

    – Hästvälfärdsfrågan tar steg framåt hela tiden, och det händer mycket, både internationellt och nationellt, säger Johan Fyrberg till Ridsport efter seminariet.

    – Hos vissa finns inställningen att den ökade mediebevakningen på ridsporten skulle vara negativ, men undersökningen som presenterades på seminariet visade tvärtom att det är något positivt, och det visar hur viktigt det är att prata om vad vi gör.

    Att ryttarnas agerande betyder mer för allmänheten än organisationernas åtgärder kom också fram i undersökningen.
    – Ryttarna är sportens ambassadörer, och vi behöver ha med dem. Vi uppmuntrar dem att visa upp mer av sitt vanliga liv, och de vill gärna men det kan vara tufft på sociala medier, och vissa är oroliga för att bilder och filmer ska misstolkas.
    – Här behöver de vara modiga och berätta om sina träningar och sitt arbete i vardagen.

    Frivillig kvalitetssäkring hellre än lagstyrning

    Svenska Ridsportförbundet arbetar med hur man ska kunna få en besöksverksamhet även på ryttares och tränares anläggningar, på samma sätt som sker på ridskolor.

    – Vi har inte lösningen där än, och måste arbeta tillsammans med näringen i detta. Det handlar inte bara om en kontrollverksamhet utan framför allt om att kvalitetssäkra hästföretag. Vi ser att det är en mycket bättre väg att gå än genom reglering och lagstiftning, säger Johan Fyrberg.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym