Sportnytt
27 april 05:50

Svenskar ställer krav vid FEI Sports Forum

Ridsportens framtidKandar ska vara frivilligt, hård användning av spö ska förbjudas, och en häst som står på antibiotika ska inte få tävla. Det är några av ståndpunkterna som Svenska Ridsportförbundet tänker driva på FEI Sports Forum i nästa vecka. Flera svenskar kommer också att medverka i olika paneler.

Svenskar ställer krav vid FEI Sports Forum
Svenska Ridsportförbundet vill ändra FEI:s regler för spöanvändning. Foto: iStock

Mötet inleds på måndag förmiddag med den kanske tyngsta programpunkten. Det handlar om hur det ska bli verkstad av förslagen från FEI:s hästvälfärdskommission. I panelen sitter bland annat Göran Åkerström, chef för FEI:s veterinära avdelning. Debatten ska modereras av Malin Axel-Nilsson, etolog som också skrivit krönikor i Ridsport.

Svenska Ridsportförbundets representanter på mötet kommer precis som tidigare att driva att det ska vara frivilligt att använda kandar i den internationella dressyren. Dessutom kommer det att argumentera för att spö bara ska få användas som anvisning och att hårdare användning ska ses som regelbrott.

På måndag eftermiddag handlar det om hållbarhet inom ridsport, och där är Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg en av deltagarna i panelen.

Måndagen avslutas med förslag till förändringar i FEI:s antidopnings- och medicineringsregler. Där driver Svenska Ridsportförbundet att det ska vara förbjudet att medicinera häst under tävlingsdag, liksom att häst som står på antibiotika inte ska anses ”fit to compete” och ska därmed inte tävla.

Under tisdagen ska FEI:s mästerskap tas upp till debatt, bland annat utifrån det faktum att så få vill arrangera VM och världscupfinaler.

Andra ämnen som ska avhandlas under tisdagen är människors trygghet inom ridsporten, samt hur jämställd ridsporten egentligen är på högsta nivå.

FEI Sports Forum arrangeras i Lausanne i Schweiz och är öppet för ryttare, tränare, tävlingsarrangörer, de nationella förbunden och alla andra som vill ta del av mötet.

Ridsport finns på plats och rapporterar från mötet.

Mer om FEI Sports Forum.

Mötet kan också följas digitalt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden