Avelsnyheter
11 januari 2019 18:30
Ridsportplus

Hela styrelsen avgår efter bråk i Holsteinerförbundet

KonfliktHela styrelsen avgår efter en konflikt i Holsteinerförbundet. Det handlar bland annat om kommissioner som ska ha betalats i samband med auktionen i november.

Hela styrelsen avgår efter bråk i Holsteinerförbundet
Efter en konflikt som startade kring auktionen ställer hela styrelsen sina platser till förfogande. Foto: Artist Eeer/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid Holsteinerförbundets auktion i november såldes ett antal hästar till sydafrikanska köpare, och både auktionsförrättaren och en styrelseledamot anklagades därefter för att ha fått extra kommission, utöver ordinarie kommission, för dessa försäljningar.

  Uppgifterna om vad som hände går isär, och i december genomförde förbundets högsta beslutande organ, delegationsförsamlingen, en förtroendeomröstning där de båda fick förtroende från medlemmarna.

  Men under den här perioden har flera stoägare och hingsthållare visat att de inte har förtroende för förbundet, och lämnat Holsteinerförbundet.

  Platser till förfogande

  I går kom beskedet att hela styrelsen i Holsteinerförbundet ställer sina platser till förfogande och bara sköter det löpande arbetet fram till årsmötet i februari. Det rapporterar bland annat St-Georg. Huruvida någon av ledamöterna kandiderar för omval är oklart.

  2014 blev det seger för Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask i Chantilly.
  Casall, som så framgångsrikt tävlades av Rolf-Göran Bengtsson, är en av Holsteiner Verbands stoltheter. Foto: Stefano Grasso/Global Champions Tour

  ”Välskött förbund”

  Enligt de svenska holsteineruppfödare och hingsthållare som Ridsport varit i kontakt med kommer konflikten inte att påverka deras verksamhet.
  − Holsteinerförbundet är ett välskött förbund, och om några oegentligheter skett är jag övertygad om att det kommer att redas ut, säger Lasse Forsström på Hippo Essentia.

  Stridigheter inom olika avelsförbund förekommer med jämna mellanrum. Den senaste var i fjol då en konflikt i KWPN ledde till att verksamhetsledaren fick sluta med omedelbar verkan.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden