Dressyr
2 oktober 2015 15:17

Helgstrand rentvådd av DRF

Danska Ridsportförbundet misstänker inte längre att det danska dressyrproffset Andreas Helgstrand skulle ha ridit sin häst på olämpligt vis i Falsterbo. Följetongen ser ut att ha nått slutet för den här gången.

Helgstrand rentvådd av DRF
DRF litar på Andreas Helgtsrands version som stöds av flera vittnen. Lotta Gyllensten

Epona.tv låg bakom publiceringen av bilderna som gäller framridningen i Falsterbo i somras. Andreas Helgstrand red där Torveslettens Stamina och på en serie bilder går stoet med mycket kort hals.
Nu har Danska Ridsportförbundet gjort klart att de har ”undanröjt varje tvivel om huruvida det (framridningen) står i överensstämmelse med hästens välfärd”.

Dagen efter bildpubliceringen och innan de hört ryttarens version skrev förbundet bland annat ”Många av bilderna (…) ger oss intrycket av en tydlig konflikt från hästens sida och disharmoni mellan häst och ryttare, vilket inte är i enlighet med god hästvälfärd. Hästens välfärd är ett kärnområde för oss (…) och vi förväntar oss också att ryttare har möjlighet att bedöma om hästen är utbildnings- och träningsmässigt redo för jobbet den dagen.”

Andreas berättade därefter i ett öppet brev till förbundet om den aktuella uppvärmningen i Falsterbo och hänvisade till flera namngivna ögonvittnen som stödde hans version. Framridningen kantades av mycket blåst och många människor. Andreas förklarade att det var ”mycket aggressiva fotografer” runt banan och att han utan resultat bad dem att sluta fota eftersom det stressade ekipaget. Andreas skrev att hästen är på hugget när det händer mycket omkring henne och att hon vanligen reagerar genom att kasta sig framåt med huvudet ned.
”Då bromsar jag henne naturligtvis. Så gjorde hon även vid fyraårsfinalen i Odense och i Grand Prix-starten i Odense. Hon har alltid gjort så. Hon är en mycket smidig häst som har otroligt lätt att gå bakom lodplanet. Konsten med att rida henne är faktiskt att få upp hennes huvud.”

Förbundet skriver bland annat i sitt senaste pressmeddelande:
”Det är viktigt för Danska Ridsportförbundet att ridning sker i enlighet med hästens välfärd och Code of Conduct och dessa mediafall är skadliga för både ridsport och alla som är inblandade. (…)Varken Andreas Helgstrand eller sporten tjänar på media som väcker frågor om välfärd för hästen i dressyrsport.”

I Danska Ridsportförbundets utredning ingår bland annat Andreas beskrivning av det inträffade och likaså den ansvariga FEI-stewardens. De betonar att det finns bilder som kan ge intryck av konfliktbeteende och disharmoni mellan häst och ryttare som inte är i enlighet med hästens välfärd, men hänvisar bland annat till utredningen och det faktum att det rör sig om stillbilder.
”Enligt uttalandet har det inte funnits några situationer som har gett upphov till att ge ett gult kort eller att protestera mot ridningen och vi litar också på att stewarden skulle ha ingripit om det fanns några tveksamma situationer” skriver förbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden