Dressyr
2 juni 2022 16:00
Ridsportplus

Helgstrands hästaffärer granskas – anklagas för att ha lurat kunder

KritiserasI ett flertal artiklar har danska tidningen Nordjyske den senaste veckan lyft fram flera exempel på missnöjda samarbetspartners eller kunder till dressyrgiganten Andreas Helgstrand, kunder som anser att han lurat dem på pengar i samband med försäljningar av hästar. Senast ut i raden är landslagsryttaren Daniel Bachmann Andersen, som inte skräder orden.

Helgstrands hästaffärer granskas – anklagas för att ha lurat kunder
Andreas Helgstrand har hamnat i blåsväder, efter att flera missnöjda samarbetspartners uttalat sig om att de blivit lurade. Foto: Helgstrand Dressage

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Andreas Helgstrand har blivit miljardär på sina hästverksamheter, och säljer hästar över hela världen. Han har filialer på flera platser och samarbetar med många andra höjdare inom ridsporten. Varje år säljs mängder av hästar för stora belopp, och att det finns missnöjda kunder i vissa affärer får man kanske räkna med.

Men nu har dansken satts under lupp av tidningen Nordjyske, som varit i kontakt med flera av de kunder och samarbetspartners som anser sig blivit lurade av Helgstrand – det rör sig om försäljningar där hundratusentals, ibland miljoner, kronor som säljarna inte fått veta om gått direkt till Helgstrands eget bolag.

– Vi får kritik hela tiden. Det finns så mycket känslor förknippade med den här branschen. Det är aldrig tillräckligt bra, det jag gör, menar Helgstrand i en av de inledande intervjuerna med tidningen.

Det är aldrig tillräckligt bra, det jag gör.

Andreas Helgstrand

Felaktiga belopp och utan kontrakt

Flera av de han tidigare samarbetat med berättar om uteblivna eller brutna kontrakt – väldigt lite ska ha hamnat på papper. Det rör sig om hästar som sålts utan säljarens medgivande och priser som inte stämmer. I flera fall har Andreas Helgstrand delägt en häst tillsammans med en partner, men strax före en försäljning har han själv köpt ut den andra delägaren och sedan direkt efter sålt hästen vidare till ett betydligt högre pris.

– Hur många hästar har vi inte sålt utan kontrakt. Folk skickar en faktura, de får sina pengar, det är allt. Vi gör inga kontrakt mellan en halvpartsägare, kommenterar Andreas Helgstrand när han får frågan av tidningen.

Han säger att Helgstrand Dressage säljer hästar som ägs tillsammans med en eller flera partners på egen hand, ”eftersom han inte bryr sig om att diskutera priset”.

– Så här är det om man har hästar hos oss. Sedan är det upp till oss att bestämma. Jag bryr mig inte om om någon ”liten Lise” säger att hon vill ha 200 000, om jag vill sälja för 100 000. De kan inte få mer för den hästen än vad jag kan få. Det vet jag, säger Andreas Helgstrand, och menar att detta är något som hans samarbetspartners och delägare är införstådda med.

Misstänkte att något inte gått rätt till

Efter att ha läst de fyra artiklarna i Nordjyske tog landslagsryttaren Daniel Bachmann Andersen kontakt med tidningen. Dansken, som tidigare varit beridare på Blue Hors och hos Helgstrand Dressage, äger nu en av sina bästa hästar tillsammans med Andreas Helgstrand. Men artiklarna, tillsammans med rykten han fått höra om hur affären med hans häst Gaston gick till, fick honom att gräva djupare i försäljningen.

Bachmann Andersen köpte halva hästen av Andreas Helgstrand i januari 2021. Han betalade då 560 000 danska kronor plus moms, enligt det köpekontrakt som Nordjyske fått ta del av. Enligt Helgstrand fanns det vid tidpunkten en annan delägare, Dansk Varmblods ordförande Jan Pedersen, som ägde halva hästen, men detta lovade Helgstrand att lösa så att Daniel Bachmann Andersen och Helgstrand Dressage tillsammans kunde äga Gaston.

Det är inte affärspraxis som jag kan gå i god för.

Daniel Bachmann Andersen

När misstankarna väcktes hos Bachmann Andersen tog han kontakt med Jan Pedersen, för att höra mer om försäljningen. Pedersen berättade då att Andreas Helgstrand sagt att han sålt hela hästen – inte bara Jan Pedersens andel – och att priset var 500 000 danska kronor. Jan Pedersen fick därmed 250 000 danska kronor för sin del i Gaston.

Daniel Bachmann Andersen menar dock att Andreas Helgstrand behöll sin del av hästen, och sålde den andra hälften vidare till honom – för mer än det dubbla vad han hade betalat Jan Pedersen. Bachmann Andersen menar att Helgstrand fått in över en kvarts miljon danska kronor – pengar som han anser att Jan Pedersen egentligen borde ha fått.

Vill avsluta samarbetet

– Det är inte affärspraxis som jag kan gå i god för. Det är viktigt för mig att stötta några av mina kollegor i branschen som inte vågar säga något, och att fokusera på det här sättet att göra affärer på, säger Daniel Bachmann Andersen till Nordjyske.

Varken Helgstrand eller Jan Pedersen vill lämna någon kommentar om det aktuella fallet. Daniel Bachmann Andersen äger fortfarande Gaston tillsammans med Andreas Helgstrand och hästen sägs idag vara värd flera miljoner danska kronor. Bachmann Andersen tittar nu på hur han kan avsluta samarbetet med Helgstrand Dressage, då han inte längre vill äga häst tillsammans med Andreas Helgstrand.

Samtliga artiklar (låsta) finns att läsa hos tidningen Nordjyske.

Öppen ledare i tidningen Nordjyske

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden