Sport
26 februari 2017 19:07

Henrik: “Hon är en väldigt speciell häst”

Henrik von Eckermann bubblar av lycka efter 425 000-kronorsegern i världscupens Europafinal. ”Jag vet inte om jag någonsin kommer att vara med om en sådan här tävling igen” säger vinnaren.

Henrik: “Hon är en väldigt speciell häst”
Vinnarduon tar emot hyllningarna.

Musiken i det dånande ärevarvet hinner knappt tystna innan en upplsuppen Henrik von Eckermann möter pressen. Han skojar glatt om sin segerklocka och att han måste gömma sin egen av ”fel” märke (Rolex), och att det är bra mycket smidigare att vinna pengar än en bil som det ska säljas och donas med.  Flyget har han redan missat och nu blir det middag med föräldrarna.
– Sedan lär jag sova som en stock i natt…

Vid det här laget känner alla till Henriks facit från Göteborg: en tredjeplats, två andraplatser och tre segrar med totala checkar på sisådär 675 000 kronor.
– Det har varit en helt galen helg. Det kommer dröja länge innan jag får uppleva en sådan här tävling igen. Jag vet inte ens om jag någonsin kommer att vara med om det.

Nog skrev han ett stycke historia med sin mastodonthelg som toppades med världscupsegern, som var hans andra någonsin.
– När bitarna faller på plats och man håller ihop det hela vägen här, och får vinna på hemmaplan – det är ett väldigt speciellt ögonblick som jag är tacksam för.

Hästen som gjorde det möjligt är Mary Lou 194 (Westf, sto, f -06, e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg Karl Schneider), en häst som han bara har tävlat i några månader och som även ska gå den stora finalen i USA.

Från 1,45 till världscupseger
När Henrik tog över hade hon gått någon enstaka 1,45 på sistone, men sedan bar det av uppåt. Hon bara blir bättre och bättre under Henrik och världscupplaceringarna har kommit stadigt. I början av februari säkrade de sin första GP-placering på 1,60.
– Jag försöker att hålla henne så lugn som möjligt. Hon är en känslig häst och försöker alltid sitt bästa. Hon är en väldigt speciell häst, säger Henrik

Mary Lou gick unghäst-VM 2011, men försvann sedan från det internationella rampljuset. Hon reds bara på nationell nivå i Tyskland tills Karl Schneider, som äger anläggningen där Henrik är baserad, köpte henne förra våren. Ett tag innan Henrik startade eget på sensommaren provred han Mary Lou för första gången. Henrik föll som en fura och resten är, som vi alla vet nu, ett stycke världscuphistoria.


Foto: Mikael Persson/MiP Media

MISSAT NÅGOT FRÅN GOTHENBURG HORSE SHOW? HÄR FINNS ALLT SAMLAT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden